Stvrtok 20. júna. Meniny má Valéria

Ako sa zmenili naše chute za ostatných 20 rokov

Prinášame Vám prehľad toho, ako sa zmenili naše gurmánske chúťky a zvyklosti za 20 rokov. Na popularite stratili zemiaky. Nahradili ich cestoviny. Vzrástla ale i obľuba medu, kávy, nealkoholických nápojov, čajú a rýb.

Posledné dve dekády priniesli pre spoločnosť množstvo zmien. Slovenská republika sa osamostatnila, prešli sme si obdobím ekonomického rozmachu aj hospodárskej krízy a privykli sme si na používanie mnohých technologických noviniek ako smartphonov, internetu či sociálnych sietí. Do popredia sa opäť dostáva zdravý životný štýl, work-life balance či aktívne športovanie. Zmenili sa ale aj naše jedálničky. Pozreli sme sa preto na to, ako sa Slovákom za posledných 20 rokov zmenili chúťky. Vycházali sme z údajov Štatistického úradu SR. V čom sa líšia naše dnešné jedálničky od tých spred dvadsiatich rokov? Čo nám chutí viac a čo menej? A sme ešte verní tradičnej slovenskej kuchyni?

Ročná spotreba potravín na osobu

MJ

1993

2013

2013 – 1993

Včelí med

kg

0,5

1,1

120%

Zrnková káva pražená

kg

1,6

3,3

106%

Nealkoholické nápoje

l

105,7

214,8

103%

Čaj

kg

0,1

0,2

100%

Syry spolu

kg

4,9

9,3

90%

Orechy [jadrá]

kg

1,1

1,9

73%

Cestoviny

kg

4,6

7,8

70%

Trvanlivé pečivo

kg

6,2

9,6

55%

Ryby

kg

3,8

5,0

32%

Kakaové výrobky

kg

4,2

5,0

19%

Víno spolu

l

14,3

16,3

14%

Zelenina a zeleninové výrobky

kg

108,3

106,1

–2%

Mlieko a mliečne výrobky

l

165,6

152,9

–8%

Ryža lúpaná

kg

5,6

5,1

–9%

Tuky spolu

kg

24,3

22,0

–9%

Cukor

kg

34,5

31,1

–10%

Soľ jedlá

kg

6,6

5,9

–11%

Cukrovinky

kg

6,3

5,4

–14%

Mäso

kg

64,9

54,1

–17%

Ovocie a ovocné výrobky

kg

64,4

53,1

–18%

Pivo

l

90,0

71,5

–21%

Liehoviny [40  %]

l

12,2

9,4

–23%

Chlieb

kg

50,4

38,6

–23%

Konzumné vajcia

kusy

293,0

209,0

–29%

Strukoviny jedlé spolu

kg

1,9

1,3

–32%

Zemiaky

kg

89,0

47,4

–47%

Zdroj: analytický tím Poštovej banky podľa ŠÚ SR

„Prepadákom dvadsaťročia“ sú v našom pomyselnom rebríčku zemiaky. V porovnaní s rokom 1993 ich totiž skonzumuje priemerný Slovák takmer o polovicu menej.  Kedysi tradičná príloha tak postupne z našich tanierov mizne a zatiaľ čo pred 20 rokmi pripadala na 1 osobu spotreba na úrovni rovných 89 kilogramov, vlani to bolo len niečo cez 47 kíl.

A čo zemiaky v našich kuchyniach nahradilo? Nuž, „boom“ zažili najmä cestoviny. Jeme ich až o 70 % viac než pred 20 rokmi. Na popularite totiž aj v našich zemepisných šírkach získala tzv. talianska kuchyňa, ktorej sú cestoviny nevyhnutnou súčasťou. Ich ročná spotreba na osobu sa zvýšila z 4,6 kg v roku 1993 na 7,8 kg v roku minulom.

Nie sú to však cestoviny, ktoré si pripísali za ostatné dve dekády najvýraznejší nárast spotreby. Post jednotky si uchmatli iné dobroty. Čaje, vianočné oplátky či koláče sa často nezaobídu bez sladkej a zároveň zdravej ingrediencie, ktorou je včelí med. Práve med zaznamenal za ostatných 20 rokov najväčší nárast spotreby a to až o 120 %. V absolútnom vyjadrení to síce znamená nárast len o 0,6 kg na hlavu, no v percentuálnom vyjadrení je včelí med „skokanom dvadsaťročia“.

Približne dvojnásobne sa za posledné dve dekády zvýšila aj spotreba kávy, nealkoholických nápojov a čaju. Všetky tieto nápoje si pritom pripravujeme nielen doma, ale radi si na ne zájdeme aj do kaviarne či reštaurácie. Kávičkárom sa ale ich pôžitok môže predražiť, nakoľko v tomto roku sme na svetovom komoditnom trhu svedkami takmer nepretržitého rastu ceny kávy. V porovnaní so začiatkom roka je aktuálne káva na trhu drahšia až o viac než 90 %.

Výrazne viac ako pred 20 rokmi konzumujeme aj syry, orechy, ale aj trvanlivé pečivo. To nahradilo tradičný čerstvý chlieb, ktorého spotreba sa znížila až o takmer štvrtinu. O približne – 30 % menej ako v roku 1993 jeme aj strukoviny a vajcia. Z alkoholických nápojov sme za posledných 20 rokov upustili od „tvrdého“ aj piva, ktorých spotreba poklesla o približne pätinu. Doprajeme si ale viac vína.

V súčasnosti skonzumujeme až o šestinu menej mäsa ako pred 20 rokmi. Na druhej strane nám ale viac zachutili ryby, ktorých ročná spotreba sa za posledné dve desaťročia zvýšila o tretinu. K rybe zväčša patrí aj šalát. U niekoho majonézový, u ľudí preferujúcich zdravšie jedlá zas zeleninový či listový.  Napriek súčasnej obľube rôznych zeleninových šalátov nielen ako prílohy, ale aj ako hlavného chodu, sa však naša spotreba zeleniny za posledných 20 rokov mierne znížila. Zeleniny a zeleninových výrobkov sme vlani spotrebovali o – 2 % menej ako v roku 1993. Ešte väčší prepad ale zaznamenalo ovocie, ktorého jeme až o – 18 % menej ako pred dvadsiatimi rokmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *