Nedeľa 19. mája. Meniny má Gertrúda

365.bank sputila platbu hodinkami Fitbit a Garmin

Banky 29.04.2019 | 14:49 0 Komentárov

365.bank ako práva na Slovensku umožinila platbu hodinkami Fitbit a Garmin. Poskytuje ho v spolupráci s Mastercard.

Slovensko sa tak zaradilo k ďalším európskym krajinám, kde je možné platiť nielen mobilom, ale aj hodinkami.

„Naším cieľom je prinášať klientom užitočné riešenia, ktoré navyše zvýšia ich používateľský zážitok z bankových služieb. Smart hodinky majú v bankovníctve, podobne ako smartfón, veľké využitie aj potenciál. Dokážu podstatne zjednodušiť a zrýchliť platenie a navyše sú ešte bezpečnejšie ako platba kartou,“ uvádza Tomáš Barbarič, head of business development v 365.bank.

Platby smart hodinkami prináša 365 banka ešte pred samotným príchodom Apple Pay na Slovensko. Vďaka Fitbit Pay a Garmin Pay tak bude môcť každý majiteľ iPhonu zaplatiť hodinkami ešte skôr ako mobilom.

Podľa prieskumu spoločnosti Mastercard je pripravených využívať bezkontaktné platby nositeľnými zariadeniami (t. j. hodinky, prstene, šperky a  pod.) až 175 miliónov ľudí, teda štvrtina Európanov. Najväčší záujem pritom prejavili krajiny, akými sú Švédsko (41 %), Francúzsko (34 %) a Holandsko (27 %).

Slovensko nad priemerom EÚ

Pri príležitosti spustenia Fitbit Pay a Garmin Pay sa 365 banka pozrela na to, ako vnímajú platenie hodinkami a doplnkami a či by ho uvítali aj Slováci. Výsledky ukázali, že ako krajina sme nielen preskočili európsky priemer (na úrovni 24 %), ale navyše sme sa zaradili na druhé miesto medzi krajiny s najväčším záujmom. Platby hodinkami a doplnkami by totiž ocenilo až 35 % populácie Slovenska.

Doplnkovou skupinou v rámci prieskumu boli aj technologicky zdatní ľudia. Spomedzi nich by možnosť platiť hodinkami ocenil každý druhý (51 %). Prieskum zároveň ukázal tiež iné zaujímavé zistenie. Až 61 % ľudí, ktorí využívajú smart hodinky, sa už ocitlo v situácii, keď potrebovali zaplatiť a nemali pri sebe hotovosť ani kartu.

Ako na to?

Platenie prostredníctvom hodiniek je jednoduché, komfortné a bezpečné. Najskôr si stiahnete do mobilu aplikáciu Fitbit alebo Garmin Connect. Prihláste sa do nej, zvoľte si štvormiestne heslo na potvrdzovanie platieb a vyplňte údaje z platobnej karty. Na záver ešte overíte vyplnené údaje a hotovo. Môžete začať platiť svojimi Fitbit alebo Garmin hodinkami.

Bezpečnosť pri platení je prvoradá. Pri tzv. tokenizácii karty (t. j. pridávaní číselných údajov z karty) sa preto do aplikácie, resp. do hodiniek neukladajú skutočné údaje na karte, ale vytvára sa jedinečné číslo digitálnej, resp. virtuálnej karty. V praxi to znamená, že pri platení sa obchodníkovi neodosielajú údaje z  fyzickej karty, ale tie z virtuálneho „dvojčaťa“. Navyše sú platby zabezpečené kódom, ktorý slúži na autorizáciu platieb počas 24 hodín od jeho posledného zadávania, resp. dovtedy, pokiaľ si hodinky nedáte z ruky dolu.

Zľava na hodinky Fitbit a Garmin

Pri príležitosti uvedenia Fitbit Pay a Garmin Pay budú môcť klienti 365 banky využiť aj zľavy na nákup produktov. V prípade Fitbit môžu do konca júna uplatniť 15 % zľavu na nákup všetkých produktov z portfólia tejto značky, a to prostredníctvom e-shopu MALL.SK na základe zľavového kódu klient365. Nákup treba zaplatiť platobnou kartou 365 banky.

Záujemci o hodinky značky Garmin môžu uplatniť do konca mája zľavu vo výške 30 % (na modely Vívoactive 3 a Vívoactive 3 Music) prostredníctvom odmeňovacieho programu Peniaze s5 na www.garmin.sk. Pred kúpou hodiniek si aktivujú zľavu priamo v aplikácii 365 banky, zaplatia plnú výšku ceny platobnou kartou 365 a 30 % zľavu získajú vo forme cash backu, ktorý banka v rámci programu pripisuje na účet v pravidelných intervaloch.

Hodinky, ktoré podporujú NFC platby

Ak chcete platiť hodinkami, treba zvoliť typ, ktorý túto funkcionalitu podporuje. V prípade značky Fitbit sú to Fitbit Charge 3 Special Edition, Fitbit Versa a Fitbit Versa Special Edition, Fitbit Ionic a Fitbit Ionic: adidas edition. Ak ste fanúšikom Garmin, v tomto prípade siahnite po modeloch Forerunner 645, Fenix 5 Plus, Vívoactive3 a D2.

1 + eighteen =