Sobota 16. decembra. Meniny má Albína

6. ročník programu PrieStory – Krajšie zákutia pre stretnutia so susedm

Banky 24.09.2009 | 11:50 0 Komentárov

Témou 6. ročníka programu PrieStory, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis, je úprava priestranstiev pre skvalitnenie života obyvateľov – susedov. O podporu sa môžu v otvorenom grantovom kole uchádzať skupiny občanov a mimovládne organizácie. Žiadatelia získajú okrem finančnej čiastky 5 000 € na projekt aj technickú pomoc a poradenstvo pri jeho realizácii. Termín uzávierky prijímania žiadostí je 16. október 2009. Dlhodobým generálnym partnerom programu je ČSOB Finančná skupina.

„Tento ročník sme sa zamerali na vytváranie a obnovu menších námestí pre skvalitnenie života obyvateľov, obnovu verejných priestorov medzi panelovými domami či hustejšou zástavbou v mestskom prostredí tak, aby sa tu mohli stretávať obyvatelia – susedia aj návštevníci z okolia. Podporené však budú aj iné zmysluplné projekty,“ spresnila Martina Paulíková, manažérka programu.

Cieľom programu  PrieStory je podporovať účasť ľudí na plánovaní, vytváraní a skrášľovaní verejných priestorov a zlepšovaní prostredia, v ktorom žijú. „Nevyhnutným predpokladom pre udelenie grantu je účasť občanov, ktorí v danej lokalite bývajú alebo pracujú, na plánovaní, príprave a realizácii úpravy verejného priestoru,“ doplnila M. Paulíková.

„Za uplynulé roky sme vďaka tomuto programu pomohli obnoviť niekoľko nevyužitých schátralých priestranstiev. Dnes sú z nich „živé“ miesta, na ktorých sa pravidelne stretávajú miestni obyvatelia. Práve preto vidíme zmysel pokračovať v projekte aj naďalej,“  povedala Tereza Molnár Copláková, riaditeľka Public Relations, ČSOB Finančná skupina.

Podmienky a kritériá  grantového programu záujemcovia nájdu na internetovej stránke  www.priestory.sk . Úspešných uchádzačov o grant nadácia zverejní v médiách a na webovej stránke grantového programu. Program PrieStory má dve kolá výberu projektov. Zverejnenie výsledkov 1. kola bude 30. októbra 2009. Finálne výsledky budú známe 15. januára 2010.

Lektorskú pomoc počas programu PrieStory poskytnú skúsení externí  lektori a lektorka z nezávislej organizácie Partners for Democratic Change Slovakia (PDCS) Bratislava.

Názov grantového programu PrieStory je odvodený  od myšlienky, že miesta, ktoré nás obklopujú, nás ovplyvňujú. Ak nám na nich záleží, môžeme ich zmeniť. Každé zmenené miesto má potom svoj príbeh. Tak vznikajú  PrieStory – miesta, ktoré spájajú ľudí.

Obnovu a oživovanie verejných priestorov  za účasti verejnosti začala podporovať Nadácia Ekopolis ako jedna z prvých nadácií na Slovensku. Vďaka získaným skúsenostiam sa zapojila do medzinárodného  projektu UrbSpace –   zvýšenie atraktivity a kvality mestského prostredia. Jeho cieľom je vypracovanie spoločnej stratégie tvorby mestských verejných priestorov, výmena odborných znalostí a aktuálnych trendov obnovy priestorov v mestách. Projekt UrbSpace je realizovaný v rámci Central Europe Programme a financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

V 1. ročníku PrieStory 2005  sa zrealizovalo päť projektov: v Žiline, vo Zvolene, Nitre, Bratislave – Petržalke a Leviciach.  V období 2006 až jar 2007  boli upravené ďalšie štyri priestranstvá:  v Pezinku, Kežmarku, Bratislave – Rusovciach a Nových Zámkoch.  Do konca roka 2007  boli skrášlené priestranstvá v Pruskom, Rajci, Rimavskej Sobote a Stakčínskej Roztoke.  V roku 2008  vznikli nové, upravené priestory  v  Banskej Bystrici, Kalnej Roztoke, v Pohorelej, Tesároch a Trstenej.

V tomto roku sú pred dokončením projekty v Banskej Štiavnici, v Haniske (Košice), Krtovciach (Topoľčany), Medovarciach (Krupina) a v Rumanovej (Nitra), kde rovnako dostali aktívni ľudia príležitosť zrealizovať svoje nápady a zmeniť zanedbané verejné priestranstvá na príjemné a bezpečné miesta.

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zvereňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.