Pondelok 18. decembra. Meniny má Sláva

AKCENTA CZ: Tri slovenské banky uzavreli kartel

Banky 10.06.2009 | 12:56 0 Komentárov

Protiminopolný úrad SR dnes jednoznačne potvrdil existenciu kartelovej dohody troch slovenských bánk – VÚB, Slovenskej sporiteľne a ČSOB voči spoločnosti AKCENTA CZ. Ide vôbec o prvý potvrdený kartel bankových inštitúcii v rámci strednej a východnej Európy!

Úrad začal konať v roku 2007 na podnet spoločnosti AKCENTA CZ, ktorej tri banky v priebehu niekoľkých týždňov zrušili účty bez udania dôvodu. Tie AKCENTA CZ nevyhnutne potrebuje k svojmu podnikaniu. ,,Vysoko oceňujeme profesionalitu a nezávislosť Protimonopolného úradu SR v bitke s finančnými žralokmi. Dva roky sme upozorňovali na nelegálny postup bánk a tie nás obviňovali z klamstva. Oficiálny orgán Slovenskej republiky dnes rozhodol kto tu hovorí pravdu a kto klame,” povedal riaditeľ spoločnosti AKCENTA CZ Jiří Mach.

Spoločnosti AKCENTA CZ vznikli kartelovovou dohodou bánk obrovské finančné straty. Pokuta, ktorú udelil Protimonopolný úrad SR trom bankám skončí v plnej výške na štátnom účte Slovenskej republiky. Spoločnosť Akcenta CZ je prístupná dohodnúť sa s bankami na mimosúdnom odškodnení. Výšku škody, ktorá vznikla AKCENTE CZ kartelovou dohodou, vyčísľuje v tejto chvíli nezávislá auditórska spoločnosť.

Protimonopolný úrad SR konštatoval tiež závažnú skutočnosť, že kartel má vplyv na obchod medzi členskými štátmi EÚ. Dospel k záveru, že toto konanie obmedzujúce konkurenta z iného členského štátu viedlo k zmene štruktúry súťaže na trhu v rámci EÚ, a teda malo, vzhľadom na spoločný trhový podiel účastníkov konania, významný vplyv na obchod medzi členskými štátmi. ,,Potvrdený kartel dcérskych spoločností troch najvýznamnejších európskych bánk KBC, ERSTE a Banca Intesa budeme teda riešiť aj na príslušných európskych inštitúciách,” poznamenal riaditeľ AKCENTA CZ Jíří Mach.