Sobota 16. decembra. Meniny má Albína

Akciové trhy rastú, no investori sú neistí

Investície 20.04.2009 | 13:31 0 Komentárov

Zmiešané obchodovanie na akciových trhoch skončilo koncom týždňa nakoniec pozitívnym výsledkom na viacerých burzách. „Stredobodom pozornosti bol opäť bankový sektor, keď americké banky ako Goldman Sachs, J.P. Morgan či Citigroup prekonali výsledkami očakávania analytikov,“ hovorí Juraj Hrbatý zo spoločnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Makrodáta ako v Európe, tak aj v USA naznačujú spomaľovanie rastu inflácie, či dokonca až defláciu. Najvyšší rast v Európe dosiahli akciové burzy v Bulharsku a Belgicku, ktoré posilnili o 11.3, resp. o 8.6 percenta.

Rakúsky Wienerberger, zaoberajúci sa prevažne výrobou tehál, refinancoval úver vo výške 223 miliónov eur. Úver splatí v rokoch 2011, resp. 2013. Predĺženie splatenia pôžičky v čase krízy je pre spoločnosť pozitívnou správou.

Generálny riaditeľ Wolfgang Reithofer sa vyjadril, že nevidí dôvod na navyšovanie kapitálu predajom akcií. Wienerberger zaznamenal v minulom týždni najvyšší rast na rakúskej burze a so ziskom 27.5 percenta uzavrel na hodnote 8.5 eura.

Infineon Technologies, nemecký výrobca čipov, sa zrejme nevyhne opätovnému poklesu dopytu, avšak dopyt po čipoch v priemysle wireless komunikácií je vyšší ako sa očakávalo. Infineon Technologies kríza výrazne zasiahla a spoločnosť by potrebovala niekoľko stoviek miliónov eur, aby sa vyhla bankrotu. Objavili sa informácie, že spoločnosť rokuje s vládou o štátnej pomoci, no vedenie nechcelo správy komentovať. Akcie spoločnosti reagovali na tieto správy slušným rastom, keď si polepšili o 23 percent na 1.67 eur.

„Napriek pozitívnym správam v bankovom sektore, investori ostávajú opatrní a nemožno vylúčiť ani pokles akciových trhov. Prognóza vývoja technologického sektora na druhý štvrťrok nie je povzbudivá, preto pri výbere investície bude dôležitá aj sektorová alokácia. V prípade horších správ netreba zabúdať na možnosť predaja na krátko,“ komentuje Juraj Hrbatý zo spoločnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.