Streda 11. decembra. Meniny má Hilda

Ako si vybrať správnu formu podnikania

19.11.2019 | 16:16 0 Komentárov

Ak ste sa rozhodli podnikať, budete okrem predmetu podnikania potrebovať zvoliť aj vhodnú právnu formu. V nasledujúcom článku sa preto dozviete niečo o výhodách a nevýhodách živnosti a s.r.o. A poradíme vám tiež, ako môžete pri zakladaní spoločnosti s ručením obmedzeným ušetriť čas aj peniaze.

Živnosť alebo s.r.o.

Živnosť a spoločnosť s ručeným obmedzením (s.r.o.) sú najčastejšie formy podnikania na Slovensku. Je to tak pre množstvo výhod, ktoré ponúkajú. Aby ste sa mohli rozhodnúť, ktorá z týchto foriem je pre vás najvhodnejšia, potrebujete zvážiť ich pre a proti. O tom, či si nakoniec vyberiete živnosť alebo s.r.o., budú rozhodovať vaše osobné preferencie.

Výhody a nevýhody živnosti

Medzi najväčšie výhody živnosti patrí možnosť výberu toho, akým spôsobom budete viesť účtovníctvo. Živnostník si môže vybrať, či bude viesť daňovú evidenciu, jednoduché alebo podvojné účtovníctvo. Veľkou výhodou je tiež možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov.

Ďalšími výhodami živnosti sú možnosť vyplácať si zisk kedykoľvek, jednoduchší a kratší proces založenia.

Nevýhodou živnosti je najmä nutnosť ručenia celým majetkom. Ak sa rozhodnete pre podnikanie formou živnosti, musíte navyše počítať s vyšším odvodovým zaťažením.

Výhody a nevýhody s.r.o.

Ak sa rozhodnete pre zakloženie s.r.o., veľkým plusom je nižšie odvodové zaťaženie. S.r.o. totiž platí odvody len v tom prípade, ak má zamestnancov. Ďalšou výhodou je obmedzená výška ručenia jednotlivých spoločníkov v spoločnosti. Tí ručia za záväzky s.r.o. len do výšky nesplateného vkladu základného imania.

Nevýhodou s.r.o. je nutnosť vedenia podvojného účtovníctva a obmedzené možnosti prístupu k finančným prostriedkom, teda k zisku spoločnosti. Zisku je si vyberať až po skončení aktuálneho účtovného obdobia.

Poslednou nevýhodou môže byť aj náročnosť a dlhší čas potrebný na založenie spoločnosti. V tomto procese je však možné obrátiť sa na externú firmu, ktorá pripraví všetky dokumenty a v zastúpení vybaví potrebné náležitosti na úradoch. Vďaka elektronickej komunikácii s úradmi vás navyše bude stáť výhodnejšie zakladanie s.r.o. na nižších poplatkoch o niečo menej.

Ready made spoločnosti

Ďalšou alternatívou je možnosť celý proces založenia spoločnosti s ručeným obmedzením v praxi úplne obísť. Dá sa to kúpou ready made spoločnosti, samozrejme bez porušenia zákona. Sú to spoločnosti, ktoré boli založené za účelom predaja. Vďaka tomu nemajú žiadnu históriu podnikania a žiadne nesplatené záväzky. Zároveň sú už zapísané v Obchodnom aj Živnostenskom registri. Ak sa rozhodnete pre získanie ready made spoločnosti, nebudete sa musieť registrovať ani na Daňovom úrade. Firmy sú po zmene osobných údajov v obchodnom registri pripravené na podnikanie.