Sobota 23. septembra. Meniny má Zdenka

Americké prezidentské voľby priniesli Saxo Bank rekordný počet klientov

Investície 20.03.2017 | 15:46 0 Komentárov

Minulý rok poznačilo viacero politických udalostí. Bolo to napríklad britské referendum o zotrvaní v EÚ, ktoré sa uskutočnilo 23. júna, alebo americké prezidentské voľby 8. novembra. V nasledujúcom dni – 9. novembra, obchodovalo na finančných trhoch prostredníctvom Saxo Bank 490 tisíc klientov, čo predstavuje nový denný rekord v histórii spoločnosti.

Saxo Bank aktuálne zverejnila svoje vlaňajšie obchodné výsledky. Jej príjmy z bežnej činnosti dosiahli 2,9 mld. dánskych korún (DKK) (390 mil. eur), kým v predchádzajúcom roku to bolo 2.1 mld. DKK (282 mil. eur). Kolaterálne vklady klientov vzrástli na historické maximum s prírastkom takmer 15 mld. DKK (2 mld eur) na hodnotu ku koncu roka 92,3 mld. DKK (12,4 mld. eur). Je to dôkazom rastúcej dôvery klientov v služby Saxo Bank.

Čistý zisk dosiahol 302 mil. DKK (40,6 mil. eur), čo výrazné zlepšenie oproti predchádzajúcemu roku, keď skupiny vykázala stratu 645 mil. DKK (86,8 mil. eur). Rok 2015 negatívne zasiahlo zrušenie fixácie švajčiarskeho franku v januári.

Kapitálová pozícia banky je stabilná. Ukazovateľ Common Equity Tier 1 dosahuje úroveň 14,9 percenta (minimálna požadovaná úroveň je 4,5 %). Hodnota ukazovateľa Tier 1 capital dosahuje 17.1 percenta (minimálna úroveň podľa BASEL III je 6%). Celková kapitálová primeranosť predstavuje 19.5 percenta.

Skupina Saxo Bank si nie je vedomá žiadnej udalosti, ktorá by mohla negatívne ovplyvniť je výsledky v tomto roku.

Kľúčové ukazovatele za rok 2016/2015

• Tržby z bežnej činnosti: 2.9 mld. DKK (390 mil. eur)/2,1 mld. DKK (282 mil. eur)
  • EBITDA: (ziskovosť) 845 mil. DKK (113,7 mil. eur)/ strata – 109,4 mil. DKK (14,7 mil. eur)
  • Konsolidovaná EBITDA: 954,5 mil. DKK (128,5 mil. eur)/ 864,7 mil. DKK (116,4 mil. eur)
  • Čistý zisk: 302,4 mil. DKK (40,6 mil. eur) / strata – 645 mil. DKK (86,8 mil. eur)
  • Kolaterálne vklady klientov: 92,3 mld. DKK (12,4 mld. eur)/ 77.6 mld. DKK (10,4 mld. eur)
  • Celkové aktíva: 4,2 mld. DKK (565 mil. eur) / 3,9 mld. DKK (525 mil. eur)

Strategickým cieľom spoločnosti pre minulý rok bolo dosiahnutie rastu zisku a rozšírenie klientskej základne. Cestou k tejto vízií boli nové investície a rozšírenie ponuky o nové produkty.

Ďalším strategickým cieľom skupiny bolo znížiť náklady. Podarilo sa to aj napriek tomu, že sa rozširovala ponuka a kvalita služieb pre klientov.

Personálne náklady a administratívne výdavky dosiahli vlani 2,1 mld. DKK  (282,6 mil. eur), čo je oproti predchádzajúcemu roku pokles o deväť percent.  Dôvodom boli najmä menšie výdavky na marketing, sponzoring a právne služby.

Spoluzakladateľ Saxo Bank a jej CEO Kim Fournais hovorí:

S minuloročnými výsledkami sme spokojní. Zohľadňujú náš cieľ poskytnúť našim klientom prístup k obchodom a investíciám na globálnych finančných trhoch. Očakávame, že náš biznis bude rásť aj tento rok. Naše minuloročné investície do technológií a produktov doplnili naše portfólio o nové služby, čo nám umožnilo zasiahnuť nový zákaznícky segment. Išlo napríklad o zavedenie prvej plne digitálnej ponuky obchodov s dlhopismi. Ďalej to bola služba SaxoSelect, ktorá predstavuje automatizovanú investičnú službu vhodnú pre klientov, ktorí uprednostňujú asistovaný prístup na finančné trhy.

Saxo Bank vo viacerých ohľadoch prekonáva požiadavky regulačných orgánov, ktoré sú vydávané s cieľom ochrániť klientov obchodujúcich s pákou. Vydali sme v tomto smere strategické rozhodnutie nepúšťať sa konkurenčného boja v oblasti obchodov vyžívajúcich veľkú páku. Niektoré z regulačných opatrení smerujú k ešte väčšiemu zameraniu na kvalitu služieb, obchodných platforiem a šírku obchodnej ponuky. Tieto usmernenia vítame a myslíme si, že sú v prospech klientov, a teda aj samotnej Saxo Bank.

Celá správa o hospodárskych výsledkoch je dispozícií tu: https://www.home.saxo/about-us/investor-relations