Pondelok 18. decembra. Meniny má Sláva

Beriete si Úver na bývanie? Odborníci odporúčajú fixáciu

Banky 01.10.2009 | 13:42 0 Komentárov

Mnohí ľudia, ktorí v súčasnosti riešia otázku bývania, zvolili vyčkávaciu taktiku. Dúfajú, že ceny nehnuteľností budú aj naďalej klesať. Odborníci na úvery a bankoví analytici však upozorňujú, že úrokové sadzby úverov na bývanie sú práve teraz na niekoľkoročných minimách.

Po prudkom ekonomickom poklese, ktorý zasiahol celú eurozónu, sa dá očakávať, že sadzby Európskej centrálnej banky zostanú na súčasnej, dlhodobo veľmi nízkej úrovni približne do polovice budúceho roka. „V druhom polroku 2010 očakávame postupné sprísňovanie menovej politiky ECB a do konca roka 2010 rast kľúčových úrokových sadzieb približne o 0,75 %“, hovorí Juraj Barta, hlavný analytik Slovenskej sporiteľne.

Slovenská sporiteľňa od dnešného dňa znížila úrokové sadzby Úveru na bývanie o 0,2 % pri všetkých typoch fixácií. Za podobné úrokové sadzby ponúkala Slovenská sporiteľňa úvery na bývanie naposledy na jar 2006.

Klienti v súčasnosti pri úveroch na bývanie preferujú 1-ročnú fixáciu úrokových sadzieb. Ak sa naplnia očakávania analytikov, je možné, že o rok pri zmene fixácie dôjde k zvýšeniu ich úrokovej sadzby a teda aj k nárastu mesačnej splátky. Práve preto je teraz vhodné obdobie vybrať si úver s dlhšou fixáciou úrokovej sadzby. „Platí jednoduché pravidlo. Keď sú úrokové sadzby na minimálnych hodnotách, je pre klientov výhodné zafixovať si ich na dlhšie obdobie, teda na tri až päť rokov“,  vysvetľuje Michaela Trojčáková, vedúca oddelenia   retailových úverov.

Úrokové sadzby Úveru na bývanie:

Úrokové sadzby od 1. 10. 2009 Úrokové sadzby do 30. 9. 2009
  1-ročná  fixácia od 4,59 % p. a. od 4,79 % p. a.
  3-ročná  fixácia od 4,79 % p. a. od 4,99 % p. a.
  5-ročná  fixácia od 4,99 % p. a. od 5,19 % p. a.
10-ročná  fixácia od 5,59 % p. a. od 5,79 % p. a.

Úrokové sadzby Hypotekárneho úveru pre mladých:

Úrokové sadzby od 1. 10. 2009* Úrokové sadzby do 30. 9. 2009*
  1-ročná  fixácia od 1,59 % p. a. od 1,79 % p. a.
  3-ročná  fixácia od 1,79 % p. a. od 1,99 % p. a.
  5-ročná  fixácia od 1,99 % p. a. od 2,19 % p. a.

* Úrokové sadzby sú uvedené po zohľadnení štátneho príspevku pre mladých a príspevku banky.

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zvereňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.