Pondelok 18. decembra. Meniny má Sláva

Bratislavskí gymnazisti oceňujú finančné vzdelávanie Pioneer Investments

Na prelome mája a júna prebehli na bratislavských stredných školách ďalšie prednášky v rámci projektu Finančnej akadémie Pioneer Investments SR. Študenti tretieho ročníka Gymnázia L. Novomeského sa dozvedeli od Miroslava Ovčarika, Country Managera Pioneer Investments SR, aké sú zvyčajné príčiny a dôsledky ekonomickej krízy. Prednášku rozšírenú o investičné pojmy a správanie si vypočul prvý a tretí ročník Gymnázia Grösslingova 18.

„Myslím, že prednášky študentov zaujali, určite im priniesli mnoho praktických rád do života,“ hodnotí Akadémiu predsedníčka predmetové komisie matematiky Zuzana Frková z Gymnázia Grösslingova 18. „Z otázok a reakcií študentov behom prednášok bol však zjavný rozdiel medzi vnímaním problematiky a znalosťami študentov prvého a tretieho ročníka.“ p>

„Je dobré, že študenti majú možnosť s prednášajúcim diskutovať a pýtať sa na pojmy, s ktorými sa v bežnej praxi stretnú. Častokrát som bola prekvapená, čo všetko vedeli,“ doplňuje výchovná poradkyňa Alena Šistíková  z Gymnázia Ladislava Novomeského a dodáva: „Dúfam, že i v budúcnosti budeme môcť zorganizovať na pôde nášho gymnázia podobnú prednášku.“

Jednou z otázok, ktorá sa opakovala na viacerých prednáškach, bola správna definícia toho, čo je to investičná spoločnosť. Isté váhania taktiež priniesli pojmy podielový fond a dividenda. Naopak značný prehľad študenti preukázali v spotrebiteľských úveroch a bankových produktoch.

„Práve nízka finančná gramotnosť dospelého obyvateľstva je dôvodom, prečo sme odštartovali  projekt Finančná akadémia pre cieľovú skupinu stredoškolskej mládeže, ktorá ešte nemá vlastné negatívne  skúsenosti s financiami (neschopnosť splácať úvery, nesprávne zvolené investície a pod.) a je ešte ochotná sa učiť nové veci. Sme radi, že viaceré stredné školy na projekt reagovali pozitívne a podľa nich mal veľký prínos aj pre samotných učiteľov,“ zdôvodňuje realizáciu akcie prednášajúci Miroslav Ovčarik.

Zistiť úroveň vzdelania študentov v oblasti financií bolo úlohou dotazníka, ktorý študenti vyplňovali pred prednáškou. Finančná akadémia je určená pre študentov slovenských stredných škôl a jej cieľom je objasniť základné pojmy z oblasti finančných i kapitálových trhov a zvýšiť tak finančnú gramotnosť žiakov gymnázií a stredných ekonomických či obchodných škôl. Pilotný projekt Finančnej akadémie zahájila skupina Pioneer Investments už v roku 2008 v Českej republike a bol spočiatku zameraný na základné, neskôr stredné školy.