Pondelok 18. decembra. Meniny má Sláva

ČSOB ponúka možnosť zaobstarať si elektronický podpis aj neklientom

Banky 02.03.2009 | 13:18 0 Komentárov

ČSOB v spolupráci so spoločnosťou Prvá certifikačná autorita ponúka od 1. marca 2009 vo vybraných pobočkách možnosť zakúpenia kvalifikovaného certifikátu. Vďaka nemu je možné vytvorenie elektronického podpisu, ktorý nájde svoje využitie v rámci elektronických služieb. Ako prvá banka na Slovensku ponúka ČSOB možnosť zakúpiť si certifikát aj neklientom banky.

Kvalifikovaný certifikát je vydávaný v súlade so Zákonom o elektronickom podpise a je uložený na čipovej karte Starcos, verzia 3.0. Táto čipová karta patrí k najbezpečnejším a najmodernejším zariadeniam pre vytváranie elektronického podpisu a zaručeného elektronického podpisu.

Kvalifikovaný certifikát môžu záujemcovia využiť k verejným elektronickým službám:

• Obchodného registra
  • Daňového portálu
  • Portálu colnej správy
  • Portálu elektronického verejného obstarávania

Predpokladá sa, že počet služieb, kde bude možné využiť zaručený elektronický podpis, sa bude postupne rozširovať napríklad v oblasti elektronických zdravotných kariet, elektronických občianskych preukazov, v oblasti justície, poštových služieb a ďalších. Cena kvalifikovaného certifikátu je stanovená podľa cenníka poskytovateľa certifikačných služieb. Nájdete ju na stránke http://www.ica.cz a na stránke slovenského poskytovateľa certifikačných služieb I. CA, spoločnosti DTCA http://www.dtca.sk.

Certifikát ponúka ČSOB v spolupráci so spoločnosťou I. CA, ktorá pôsobí na trhu od roku 2001. Jej náplňou je zaisťovanie činností bezprostredne súvisiacich s poskytovaním služieb registračnej autority. V roku 2006 získala akreditáciu na vydávanie kvalifikovaných certifikátov aj na Slovensku.

Zoznam vybraných pobočiek ČSOB, kde si môžu zakúpiť kvalifikovaný certifikát aj neklienti:

MESTO

Štefana Moysesa 56

Žilina

Legionárska 1

ČSOB je jednou z najvýznamnejších finančných skupín pôsobiacich na slovenskom trhu. Od 1 januára pôsobí na slovenskom bankovom trhu ako samostatná banka. ČSOB Finančná skupina ponúka klientom široký rozsah služieb prostredníctvom svojich dcérskych spoločností – ČSOB Asset management, ČSOB d.s.s., ČSOB Factoring, ČSOB Leasing, ČSOB Poisťovňa a ČSOB Stavebná sporiteľňa. Klientov obsluhuje prostredníctvom siete vyše 100 obchodných miest. Majoritným akcionárov banky je KBC Group, ktorá patrí medzi vedúce finančné skupiny na domácom trhu v Belgicku a  v strednej Európe.   Zamestnáva viac ako 55 000 zamestnancov a obsluhuje 12 miliónov klientov. S trhovou kapitalizáciou 30 miliárd EUR patrí KBC Group medzi najväčšie belgické spoločnosti a vedúce finančné skupiny v Európe. V prvej polovici roka 2008 došlo k odkúpeniu 100% akcií Istrobanky materskou spoločnosťou KBC.