Stvrtok 23. novembra. Meniny má Klement

Externou správou pohľadávok prúdi 6 % obratu firiem

Ostatné správy 16.10.2017 | 15:35 0 Komentárov

Faktúry na Slovensku sa platia s oneskorením. Až 23 percent zákazníkov mešká s platbou, a štyri percentá sú nevymožiteľné. V Európe je priemerne 19 percent v omeškaní a tri percentná bez úhrady.

Zákazníci sú pri platbách za poskytnuté tovary a služby nedisciplinovaní. Firmy, ktorým zákazníci dlžia, sa potom ocitajú v problémoch a riziku druhotnej platobnej neschopnosti. Riešením môže byť externá správa pohľadávok. Podľa štúdie „European Payment Practices“ 2017 na Slovensku prostredníctvom inkasných spoločností prebieha platba šiestich percent obratu firiem .

Získané platby v omeškaní potom  predstavujú pre firmy dôležitú podporu. Firmy takto získanú likviditu používajú najmä na úhradu vlastných neuhradených faktúr. A investujú do svojej budúcnosti.

„Profesionálny manažment pohľadávok znižuje riziko likvidity pre spoločnosti. Pomáha udržiavať v normále peňažný tok firiem a dovoľuje im investovať získané peniaze do dôležitých oblastí podnikateľskej činnosti,“ uviedol Michal Šoltes, hovorí spoločnosti EOS KSI Slovensko.

Firmy na Slovensku najčastejšie používajú peniaze získané externým manažmentom pohľadávok na úhradu vlastných záväzkov (72 %), potom je to udržiavanie alebo vytváranie nových pracovných miest (47 %) či expanzia obchodnej činnosti (40 %). Dôležitý podiel majú aj investície do výskumu a vývoja a investície do finančného trhu (zhodne po 28 %).