Nedeľa 17. decembra. Meniny má Kornélia

FED znížil na svojom decembrovom zasadnutí sadzby o 75 bodov na 0,25 percenta

Investície 19.12.2008 | 00:25 0 Komentárov

Na včerajšom zasadnutí FEDu rozhodli členovia o bezprecedentnom znížení sadzieb na 0.25 percenta. Dôvodmi pre takýto razantný pokles bol najmä pokles spotrebiteľských cien o 1.3 percenta, čo je najviac od roku 1947, keď sa merania začali.

Pokles bol spôsobený najmä poklesom cien ropy a derivátov z ropy, ako aj poklesom cien výrobkov v obchodoch, keďže obchodníci boli nútení k výpredajom ešte pred Vianocami. Takzvaná jadrová inflácia, teda inflácia bez cien ropy a jedla vzrástla v mesiaci november o 0.1 percenta. Netreba pritom zabúdať, že práve rastúce ceny ropy a komodít zvyšovali infláciu v rokoch 2006 a 2007 v dôsledku čoho musel FED zvýšiť sadzby na 5.25 percenta, čo naopak spôsobilo zdraženie hypoték, ktoré si už mnoho majiteľov nemohlo dovoliť.

USA sa aktuálne nachádza v recesii už 12 mesiacov, a podľa odhadov analytikov by sa v budúcom roku inflácia mohla znížiť na menej ako 1 percento ročne, konkrétne na 0.7 percenta čo by bolo minimum od roku 1962. Desaťročný vládny dlhopis USA dosahuje dnes výnos 2.22 percenta. Nemecký vládny desaťročný dlhopis ma dnes výnos 3.0 percentá, švajčiarsky 2.0, japonský 1.2 a austrálsky 4.1 percenta. Krátkodobo očakávame pokles k 2 percentám prakticky u všetkých vládnych dlhopisov v Európe aj Severnej Amerike.

FED tiež oznámil že po znížení krátkodobých sadzieb prakticky na nulu, bude v najbližšom období nakupovať aj cenné papiere a dlhopisy s dlhšou splatnosťou, 5 až 10 rokov, a okrem vládnych dlhopisov sa zameria tiež na hypotekárne dlhopisy, a dokonca korporátne dlhopisy s ratingom AA alebo A. To zabezpečí zníženie sadzieb aj na dlhšie hypotéky, a zastaví pokles cien domov v USA, ktorý je aktuálne najväčšou brzdou pre spotrebu obyvateľstva v USA.

FED sa zjavne rozhodol pre jediné možné riešenie finančnej krízy, a to je zvýšenie likvidity na maximum, čo sa najprv premietne v zastavení deflácie a potom v raste inflácie. Potom príde najkritickejší bod experimentu Bena Bernankeho, a to odhadnúť moment, kedy bude opäť nutné zatiahnuť brzdu likvidite a spomaliť ponuku peňazí v ekonomike a znížiť tak inflačné tlaky.

Budúci rok očakávame rast indexu SP500 na úroveň 1100 bodov, najmä vďaka stimulom zo strany novej administratívy v Bielom dome, ako aj rast cien ropy k 50 dolárom za barel najmä ak členovia ropného kartelu dodržia zníženie kvót pre ťažbu. Avizované je zníženie o viac ako 2 milióny barelov denne.

Finančná kríza bude mať dopad aj na slovenskú ekonomiku. Medzi najviac postihnuté odvetvia budú patriť predovšetkým automobilový priemysel a dodávatelia pre automobilový priemysel, ďalej to bude hutnícky priemysel, kde je vážne spomalenie citeľné už dnes a de facto sa čaká na rozbeh dopytu za oceánom. Tretím najviac ohrozeným sektorom by mohlo byť stavebníctvo, kde sa dá očakávať pokles produkcie až k 10%.

Napriek tomu by mohol rast slovenskej ekonomiky v budúcom roku dosiahnuť až 4 percentá a Slovensko by sa tak stalo najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v EÚ.

V Bratislave, 17.12. 2008

PhDr. Ing. Vladimír Gešperík

Capital Markets, o.c.p., a.s., predseda predstavenstva