Pondelok 18. decembra. Meniny má Sláva

MasterCard: Finále Ligy mistrů UEFA Řím 2009 má hodnotu 310 mil. EUR

Banky 27.05.2009 | 09:28 0 Komentárov

Manchester United FC nebo FC Barcelona dostane prémii za vítězství ve výši přesahující částku 110 milionů EUR. Hospodářská recese přispívá ke zvýšení ekonomické hodnoty finále Ligy mistrů UEFA.

Dva z největších světových fotbalových klubů budou zítra večer hrát o prémii ve výši přes 110 milionů EUR, kterou si odnese vítěz finále Ligy mistrů UEFA 2009. Podle nejnovější studie, kterou realizovala společnost MasterCard jako oficiální sponzor Ligy mistrů UEFA, převyšuje celková hodnota tohoto zápasu pro evropskou ekonomiku částku 310 milionů EUR.

Zpráva, kterou pod názvem „MasterCard Heart of Sports Commerce“ zpracoval profesor Simon Chadwick, jeden z nejuznávanějších expertů na podnikání ve sportovní oblasti. Ve zprávě je uvedeno, že FC Barcelona a Manchester United FC by mohly profitovat z pozitivních ekonomických vlivů, jako je vyšší hodnota týmu, prémie za vítězství, smlouvy se sponzory, televizní práva a nárůst prodeje sezónních vstupenek. Dokonce i mužstvo, které prohraje, získá nejméně 65 milionů EUR.

Podle profesora Chadwicka finále ročníku 2009 bude znamenat vyšší ekonomický přínos (310 milionů EUR) než tomu bylo v předcházejícím roce (267 milionů EUR). V této souvislosti popisuje globální ekonomickou krizi jako klíčový pozitivní faktor, protože umožnila vznik nového společenství fotbalových fanoušků a organizací, jejichž kupní síla v rámci evropské ekonomiky dosahuje hodnoty 25 milionů EUR.

,,Lidé, kteří se dříve finále Ligy mistrů UEFA neúčastnili, nyní hledají vzrušení a únik z pesimistické nálady vyplývající ze ztížených hospodářských podmínek. Současně se naskýtá příležitost i pro obchodní společnosti k uplatnění své reklamy,“ uvedl profesor Chadwick.

Z marketingového hlediska je Liga mistrů UEFA vynikající způsob, jak oslovit širokou veřejnost v celé Evropě. Podstatný divácký zájem vykázaly i poslední zápasy Ligy mistrů UEFA mezi nejvýznamnějšími kluby. Například když Real Madrid FC hrál v letošním vyřazovacím kole proti Liverpoolu FC, sledovalo tento zápas ve Španělsku 42 % televizních diváků. Podobně vyřazovací zápas mezi Chelsea FC a Liverpoolem FC vidělo v Británii 34 % televizních diváků.

Díky výzkumu ekonomického vlivu Ligy mistrů UEFA v sezónách 2006-2007, 2007-2008 a 2008-2009 a na Mistrovství Evropy UEFA 2008 patří MasterCard k nejvýznamnějším společnostem, které přinášejí poznatky přímo ze „srdce“ komerčního podnikání ve sportu.

„Finále Ligy mistrů UEFA je největším fotbalovým zápasem roku 2009, ať už jde o zájem v Evropě nebo i na celém světě. Pro fanoušky je to zkrátka zážitek k nezaplacení, ať už se rozhodnou cestovat do Říma nebo se budou dívat společně s přáteli nebo s rodinou doma. Náš výzkum ukazuje, že nadšení pro fotbal překonává hospodářské výkyvy a vede tak k pozitivnímu růstu v některých částech ekonomiky,“ prohlásil Paul Meulendijk, ředitel sponzoringu ve společnosti MasterCard Europe.

FAKTA

Výnos pro vítězný klub: přes 110 milionů EUR