Pondelok 18. decembra. Meniny má Sláva

Flexihypotéka zlacnela až o 0,5%

Banky 02.04.2009 | 03:21 0 Komentárov

Bratislava, 1. apríl 2008 – VÚB banka od 1. apríla znížila úrokové sadzby flexihypoték. Hypotéku teraz možno získať o 0,5% lacnejšie. Zároveň sa vďaka nárastu priemernej mzdy v národnom hospodárstve zvyšuje počet ľudí, ktorí si môžu požiadať o zvýhodnenú hypotéku pre mladých.

„Najväčší pokles sadzieb sa týka flexihypoték s ročnou viazanosťou, ktoré zlacneli o 0,5%. Toto zlacnenie odráža súčasnú situáciu na finančných trhoch“  uviedla riaditeľka produktového manažmentu VÚB Ľubica Foltánová. Sadzby úverov s 5-ročnou fixáciou klesli v menšom rozsahu a aktuálne sú v porovnaní s ročnou fixáciou vyššie. „Aj keď v minulosti sa  klienti orientovali najmä podľa ceny, myslím si, že teraz  budú aj napriek mierne vyšším sadzbám uprednostňovať úvery s dlhšou viazanosťou. Tá im totiž zabezpečí  nemennosť splátky na dlhší čas a pomôže preklenúť súčasné turbulentné obdobie.“

Nové sadzby flexihypoték:

Typ úveru

Fix na 1 rok

Fix na 5 rokov

Fix na 10 rokov

Flexihypotéka

od 4,94%

od 5,34 %

od 5,94 %

Bezúčelová flexihypotéka

od 5,34%

od 5,74 %

Ku každej flexihypotéke VÚB banka ponúka klientovi možnosť poistiť si úver proti riziku neschopnosti splácať z dôvodu straty zamestnania, dlhodobej práceneschopnosti, trvalej invalidity či smrti. Klient si môže vybrať zo štyroch poistných súborov kombinujúcich jednotlivé riziká.

Vďaka nárastu priemernej mzdy v národnom hospodárstve za posledný štvrťrok 2008 môžu od 1. apríla získať zvýhodnenú hypotéku pre mladých žiadatelia, ktorých priemerná hrubá mesačná mzda za celý rok 2008 nepresiahla 1 035,27 EUR (31 188,54 Sk).  Oproti príjmovej hranici platnej počas mesiacov január až marec sa jedná o zvýšenie o takmer 120 EUR. „Dá sa však predpokladať, že v treťom štvrťroku príjmová hranica opäť klesne na úroveň približne 930 EUR, preto tí, ktorých sa dnešné zvýšenie dotýka a ktorí chcú riešiť svoju bytovú otázku, by mali o úver požiadať najneskôr do konca júna,“ uviedla Foltánová. Štátna podpora hypoték pre mladých v porovnaní s minulým rokom vzrástla o 0,5% a celkové úrokové zvýhodnenie na rok 2009 tak predstavuje 3%.

VÚB je členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, ktorá má zastúpenie vo viac ako 40 krajinách po celom svete. Na Slovensku poskytuje svoje služby prostredníctvom 216 retailových pobočiek, 32 firemných pobočiek a 11 hypotekárnych centier. Banka zároveň prevádzkuje aj jednu pobočku v Českej republike.