Sobota 16. decembra. Meniny má Albína

Indexy akcií za uplynulý týždeň poklesom lámali historické minimá

Investície 24.02.2009 | 08:14 0 Komentárov

Neuveriteľným poklesom akciových indexov na burzách pokračovalo obchodovanie v uplynulom týždni. Mnohé indexy opätovne pokorili niekoľkoročné historické minimá.

„Ekonomická situácia krajín na celom svete sa zhoršuje a pod ľ a predpokladov vývoj v tomto roku dosiahne výrazný pokles,“ upozorňuje Juraj Hrbatý zo spoločnosti CAPITAL MARKETS. Indexy v Európe za uplynulý týždeň výrazne stratili, najviac oslabil rakúsky index ATX, až o 13 percent, na 1465 bodov a neudržal tak dlho atakovanú hranicu 1500 bodov.

Komerční banka dosiahla za rok 2008 č istý zisk 13.2 miliárd českých korún, čo predstavuje medziročný nárast o 18 percent. Manažment banky navrhne opätovne rovnakú dividendu ako v minulom roku a to vo výške 180 českých korún na akciu. Pri súčasnej cene akcie sa jedná o viac ako 10 percentný dividendový výnos. Výsledky Komerční banky naplnili očakávania analytikov, avšak akcie sa prepadli na viac ako 6 ročné minimum a s takmer 20 percentnou stratou uzavreli na hodnote 1703 č eských korún. Európske banky boli v minulom týždni na čele poklesov a maďarská banka OTP stratila až 27.7 percenta na 1800 maďarských forintov.

Automobilový sektor sa rovnako poklesu neubránil. Hospodárske výsledky za 4. štvr ť rok 2008 oznámila nemecká automobilka Daimler, pričom dosiahla stratu až 1.53 miliárd eur oproti čistému zisku 1.7 miliárd eur v predchádzajúcom roku. Analytici očakávali stratu vo výške „len“ 227 miliónov eur. Akcie Daimler oslabili o 15 percent na 20.5 eura. Na akciové trhy výrazne vplývajú neustále prichádzajúce negatívne makroekonomické údaje a skôr zverejnené údaje sú revidované k horšiemu, čo naznačuje pokračovanie klesajúceho trendu.

„Na poklese indexov a cien akcií sa však naproti tomu dá zarobi ť využívaním short pozícií, ktorých zaradením do portfólia sa taktiež značne znižuje investičné riziko. V Európe bude týždeň   bohatý na hospodárske výsledky za 4. štvr ť rok 2008, spomedzi mnohých oznámia výsledky Deutsche Boerse, NWR, BZWBK, OMV, CETV, RWE, Erste Bank, Č EZ a Unipetrol,“ informoval Juraj Hrbatý z CAPITAL MARKETS..