Sobota 16. decembra. Meniny má Albína

Informácia o aktuálnej situácii vo vývoji dopadov finančnej krízy na slovenské podniky

Makroekonomika 11.06.2009 | 13:45 0 Komentárov

Aktuálna ekonomická situácia. Aktuálna ekonomická situácia – Slovensko. Závery zo zasadnutia Monitorovacieho výboru.

1. Aktuálna ekonomická situácia

USA

• hedžové fondy v máji dosiahli najvyššie výnosy za takmer desaťročie – index hedžových fondov od Hedge Fund Research (HFR) vzrástol v máji o 5,2 % (najväčší jednomesačný nárast od februára 2000). V celoročnom hodnotení už získal 9,4 %, v minulom roku stratil 19 %. Podľa HFR ide o najnovší náznak ozdravovania sektora po významných stratách a výberoch v minulom roku. Podľa Kennetha Keinza, šéfa HFR sa investori v oblasti hedžových fondov začínajú sústreďovať na dlhodobejšiu výkonnosť sektora, a nie na mesačné výkyvy,
  • všetkých desať veľkých amerických bánk dostalo úlohu od vlády získať dodatočný kapitál 74,6 mld. USD predajom akcií, aktív a dlhopisov, aby tak mohli splatiť vládny dlh. Americká vláda koncom mája oznámila, že banky v USA (napr. Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, JP Morgan Chase & Co. a iné) v I. štvrťroku 2009 vyrobili celkom 7,6 mld. USD po rekordnej strate 36,9 mld. USD v predchádzajúcich troch mesiacoch.
  • automobilka General Motors dosiahla predbežnú dohodu o predaji svojej značky Saturn spoločnosti Penske Automotive Group. Malo by sa tak zachovať 13 tis. pracovných miest. Po značke Hummer ide už o druhý takýto krok, ktorý americký koncern podnikol od vyhlásenia bankrotu.

Čína – čínsky priemysel sa v máji podľa odhadov agentúry Reuters  mierne oživil. Priemyselná produkcia medziročne vzrástla o 7,6 %,  index spotrebiteľských cien  klesol o 1,3 % a index cien výrobcov klesol o 6,8 %. Ekonómovia však nemajú strach z deflácie. Pokles cien vidia ako korekciu prudkého rastu cien potravín a komodít v minulom roku, a nie ako predzvesť dlhotrvajúceho cenového poklesu a ekonomickej kontrakcie.

Ruská federácia – podľa slov prezidenta RF Medvedeva na Ekonomickom fóre v Petrohrade sa ruská ekonomika zotaví zo súčasnej krízy rýchlejšie, než sa predpokladá. Ekonomika  v I. štvrťroku 2009 medziročne klesla o 9,5 % (hlavne z dôvodu viac ako 50 % prepadu ceny ropy).  Znížil sa aj predaj automobilov – v  máji až o 58 %, za I. štvrťrok 2009 o 40 % vozidiel menej ako vlani). Podľa Asociácie európskych spoločností tieto čísla ukazujú, že nedostupnosť úverov a slabá spotrebiteľská dôvera stále decimujú ruský automobilový trh.

Česko

• vláda prijala rezolúciu, v ktorej sa zaviazala, že neprekročí schodok na úrovni 170 mld. Kč, t.j. deficit sa bude pohybovať okolo 5 % HDP. Vládny kabinet odmietol požiadavku na ďalších 50 mld. korún na dobudovanie ciest. Podľa analýz českého ministerstva financií by mala tento rok vzrásť úroveň rozpočtového deficitu na 4,5 % HDP z minuloročnej hodnoty 1,5 % HDP. Krajina, ktorú výrazne zasiahlo prudké zníženie dopytu v západnej Európe, sa do hlbokého deficitu prepadla po tom, čo sa jej hospodárstvo v I. štvrťroku 2009 medziročne znížilo o 3,4 %. Rozpočet na rok 2010 predloží parlamentu dočasný vládny kabinet koncom septembra tohto roku,
  • český zahraničný obchod dosiahol v apríli 2009 vyšší ako očakávaný prebytok 11,95 mld. Kč (442,54 mil. eur). Tento výsledok však podľa ekonómov neodráža skutočný dopad zníženia svetového dopytu na českú výrobu, keďže okrem exportu klesol výrazne aj import . Podľa štatistických údajov sa dovoz v apríli prepadol medziročne o 26 % a vývoz o 22,8 %. Celkovo ekonomika zaznamenala v I. štvrťroku 2009 zníženie o 3,4 %. Česká národná banka odhaduje, že za celý rok sa HDP krajiny zníži o 2,4 %.

Maďarsko – medziročný prepad maďarskej ekonomiky v I. štvrťroku 2009 predstavoval 6,7 %. (odhad pokles na úrovni 6,4 %). V podobných ťažkostiach sa maďarská ekonomika ocitla po kolapse centrálne plánovaného hospodárstva v roku 1991, kedy sa HDP znížil až o 11,9 %. Analytik spoločnosti Danske Bank uvádza, že maďarská ekonomika je vo vážnej recesii a HDP môže v tomto roku poklesnúť od 8 do 9 %.

Nemecko – už takmer 1200 nemeckých spoločností v rámci boja s krízou požiadalo o štátnu pomoc štátnu rozvojovú banku Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Celkovo požadujú 4,7 mld. eur. KfW doteraz schválila 345 žiadostí v celkovej sume 640 mil. eur.

Španielsko – španielska vláda navrhla bankám vytvorenie reštrukturalizačného fondu s kapitálom vo výške 9 mld. eur, ktorý bude spravovať španielska centrálna banka. Mnohé domáce banky čelia problémom spojeným s kolapsom realitného trhu. Vládna pomoc by mala trvať najbližšie 2 – 3 roky.

Veľká Británia – z najnovšieho prieskumu popredných ekonómov krajiny, ktorý zverejnil Financial Times, má Británia už najhoršiu fázu recesie za sebou. Analytici odhadujú, že pád ekonomiky sa tento mesiac zastaví a v blízkej budúcnosti by sa jej výkon mohol začať znova zvyšovať. V II. štvrťroku 2009 sa predpokladá malý, ale kladný prírastok HDP, ktorý by v III. štvrťroku mal začať mierne rásť. Index spotrebiteľskej dôvery v predchádzajúcich mesiacoch vzrástol a respondenti očakávajú, že hospodárska situácia bude už o pol roka priaznivejšia. Tento obrat priniesli marcové lepšie výsledky výrobného sektora a služieb a rast objednávok. Ekonómovia však upozorňujú, že koniec recesie ešte ľudia nepocítia, pretože nezamestnanosť sa bude ešte zvyšovať.

Francúzsko – vláda znížila svoju predpoveď ďalšieho vývoja ekonomiky a najnovšie očakáva, že HDP krajiny tento rok klesne o 3 % (z predchádzajúcich 2,5 až 3 %) a v roku 2010 sa zvýši o 0,5 % (z prognózy rast o 1 %). Výkon druhej najväčšej ekonomiky eurozóny v prvých troch mesiacoch roka klesol oproti predchádzajúcemu obdobu minulého roka o 1,2 %.

Taliansko – Európska komisia schválila taliansky plán úverov so zníženou úrokovou sadzbou pre podnikateľov, ktorým hospodárska kríza spôsobila problémy s likviditou. Taliansko musí program zvýhodnených úverov ukončiť do 31. decembra 2010.

Írska republika – ratingová agentúra Standard & Poor’s znížila rating dlhodobých záväzkov Írska z AA+ na AA a tiež potvrdila rating krátkodobých záväzkov krajiny na úrovni A-1+. Agentúra predpokladá, že náklady na podporu bánk zo strany vlády budú vyššie, než očakávala pri poslednom znížení ratingu v marci 2009. To bude mať za následok výrazné zvýšenie zadĺženosti krajiny v strednodobom horizonte. S&P vo svojej správe uvádza, že ak sa zhoršovanie kvality aktív v írskom bankovom systéme zrýchli, opäť znížia rating.

Európska centrálna banka (ECB) – ponechala svoju hlavnú refinančnú sadzbu na nezmenenej úrovni 1 %. Jednodňovú sterilizačnú sadzbu ponechala na úrovni 0,25 % a jednodňovú refinančnú sadzbu na úrovni 1,75 %.

EÚ – Európska komisia (EK) navrhla urýchlenie plánovaného vyplatenia 19 mld. eur z Európskeho sociálneho fondu na projekty, ktorých cieľom je udržanie zamestnanosti a pomoc pri hľadaní práce, pričom by sa členské krajiny v rokoch 2009 a 2010 nemuseli na financovaní projektov podieľať. Ďalej v spolupráci s Európskou investičnou bankou chce EK  vytvoriť mikroúverový mechanizmus s financiami v sume 500 mil. eur na podporu podnikateľov. EK plánuje pre tento mechanizmus vyčleniť 100 mil. eur, ktoré sa získajú prerozdelením súčasného rozpočtu. Mikroúvery budú určené na získanie financií na zriadenie podniku. Oba návrhy budú prerokované na zasadnutí Európskej rady 18. a 19. júna 2009.

OECD – pokles ekonomík členských krajín v apríli spomalil. Objavili sa aj signály, že pád hospodárstva Francúzska, Talianska, Británie a Kanady už možno dosiahol dno. Kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD tzv. composite leading indicator (CLI) podľa najnovších údajov vzrástol v apríli na 93,2 bodu z marcových 92,7 bodu, aj keď v medziročnom porovnaní jeho hodnota klesla o 8,3 bodu. Aj hodnota CLI siedmich najväčších ekonomík sveta, tzv. skupiny G7 sa v apríli zvýšila na 92,4 bodu z marcových 92 bodov. Pozitívne signály sa začínajú objavovať aj v Japonsku, Nemecku a USA, aj keď podľa CLI výkon ich hospodárstva zatiaľ ešte klesá. V krajinách, ktoré nie sú členmi OECD, vývoj CLI ešte poukazuje na znižovanie ich ekonomického výkonu. V prípade Číny sú signály, že už dosiahla dno.

2. Aktuálna ekonomická situácia – Slovensko

• Podľa najnovších štatistík Združenia automobilového priemyslu sa v máji 2009 predalo takmer 10 tisíc osobných a malých úžitkových vozidiel, čo je o 17 % viac ako v rovnakom období minulého roka. Vďaka „šrotovným príspevkom“ sa počet novo zaregistrovaných áut za prvých 5 mesiacov vyšplhal takmer na 37 tisíc, čo sa blíži k výsledkom z minulého roka.
  • Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) v pondelňajšej aukcii 2-ročných štátnych dlhopisov emisie 209 akceptovala dopyt investorov v celkovej hodnote 208,823 mil. eur. Štátne dlhopisy emisie 209 sa budú vydávať 10. 6. 2009 a sú splatné 1. 4. 2011.

Monitorovanie dopadov finančnej krízy na slovenské hospodárstvo pokračovalo aj v 24. týždni vo forme oslovenia investorov, ktorým bola poskytnutá štátna pomoc, oslovením primátorov a starostov obcí a na základe údajov poskytnutých z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Na základe aktuálnych výsledkov v rámci zmien pracovného trhu uvádzame:

1. hromadné prepúšťanie nahlásilo 5 zamestnávateľov, celkovo je ohrozených 222 pracovných miest, z toho:

• hromadné prepúšťanie nad 100 zamestnancov nenahlásila žiadna spoločnosť,
  • hromadné prepúšťanie do 100 pracovných miest nahlásilo 5 spoločností, celkovo 222 pracovných miest.

2. Počet ohrozených pracovných miest mimo hromadného prepúšťania bude Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR vyhodnocovať v mesačných intervaloch, a to z dôvodu korektnosti predkladaných údajov. Týždenné zisťovanie údajov bez zákonnej povinnosti zamestnávateľa poskytovať informácie úradom PSVR SR (o počte a štruktúre ohrozených zamestnancov, počte a štruktúre prepustených zamestnancov) je nepresné a závislé na ochote zamestnávateľa k spolupráci.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny evidujú v 24. týždni celkom 7 474 voľných pracovných miest, z toho:

• Bratislavský kraj eviduje       2 537 voľných pracovných miest
  • Trnavský kraj eviduje              742 voľných pracovných miest
  • Trenčiansky kraj eviduje          794 voľných pracovných miest
  • Nitriansky kraj eviduje           714 voľných pracovných miest
  • Žilinský kraj eviduje               672 voľných pracovných miest
  • Banskobystrický kraj eviduje    666 voľných pracovných miest
  • Prešovský kraj eviduje           912 voľných pracovných miest
  • Košický kraj eviduje                437 voľných pracovných miest

Porovnanie ponuky a dopytu so stavom z  23. týždňa:

Kraj voľné pracovné miesta hromadné prepúšťanie
  23.týždeň 24.týždeň rozdiel 23.týždeň 24.týždeň rozdiel
Bratislavský 2 391 2 537 146 123   -123
Trnavský 663 742 79     0
Trenčiansky 778 794 16 653   -653
Nitriansky 711 714 3 238 40 -198
Žilinský 735 672 -63 50   -50
Banskobystrický 715 666 -49 323 62 -261
Prešovský 935 912 -23 236   -236
Košický 470 437 -33 40 120 80
Celkom 7 398 7 474 76 1 663 222 -1 441

V porovnaní so stavom z minulého týždňa Úrady práce sociálnych vecí a rodiny evidujú o 76 voľných pracovných miest viac. Nahlásené hromadné prepúšťanie zamestnancov sa v 24. týždni znížilo v porovnaní s 23. týždňom o 1 441 pracovných miest.

Od začiatku sledovaného obdobia je vývoj situácie na trhu práce nasledovný:

• Celkový počet ohrozených pracovných miest v rámci hromadného prepúšťania: 35 412
  • Z celkového počtu ohrozených pracovných miest (graf 2) v rámci hromadného prepúšťania od začiatku sledovaného obdobia bolo z nahlásených 35 412 ohrozených pracovných miest skutočne prepustených 14 937 zamestnancov. V rámci hromadného prepúšťania zostáva ohrozených 20 475 zamestnancov.

Stav (vyjadrenia) veľkých investorov:

Samsung Galanta – od začiatku roka 2009 sa v spoločnosti znížil stav pracovníkov na báze dobrovoľného odchodu o 466 pracovníkov, pričom k dnešnému dňu je z celkového plánovaného stavu 800 pracovných miest obsadených 674, čo je plnenie na 84 %. Spoločnosť prešla od minulého týždňa z dvojsmennej prevádzky na jednosmennú predĺženú prevádzku.

KIA Motors Slovakia – neplánujú znižovať stav pracovníkov. Počas mája sa pracuje v dvoch pracovných smenách. Naďalej platí skrátený šesťhodinový pracovný čas.

MOBIS Slovakia – neplánujú znižovať stav pracovníkov, ale upravujú pracovnú dobu ako spoločnosť KIA Motors Slovakia.

SONY Slovakia – neplánujú prepúšťať zamestnancov, pracujú na plnohodnotné smeny.

Volkswagen Bratislava – po prerušení výroby bola od 18. mája 2009 znovu spustená výroba na dvoch linkách bez akýchkoľvek obmedzení.

PSA – nahlásil hromadné prepúšťanie. Stav pracovníkov plánujú znížiť o 190 pracovných miest. K dnešnému dňu bolo reálne prepustených 38 zamestnancov. Pracuje sa v dvoch plnohodnotných osemhodinových smenách.

3.  Závery  zo zasadnutia Monitorovacieho výboru

1. Výbor bol informovaný o pripravenom  materiáli obsahujúcom nové návrhy opatrení, ktorý bude predmetom najbližšieho rokovania Rady pre hospodársku krízu.
  2. Výbor diskutoval o pripravovanej analýze šrotovného. Predseda Výboru oboznámil členov so základnými parametrami vyplývajúcimi z tejto analýzy.
  3. Výbor informoval o aktuálnom stave na trhu práce, o miere nezamestnanosti, o hlásených hromadných prepúšťaniach.
  4. Výbor informoval o potrebe zverejňovania aktuálnych informácií o prebiehajúcom vývoji Akčného programu znižovania administratívneho zaťaženia podnikania v SR na webových sídlach, v článkoch, časopisoch jednotlivých podnikateľských združení a asociácií.
  5. Výbor informoval o poklese objemu novoposkytnutých úverov na investičné akcie až o 15 %, čo v porovnaní s predchádzajúcimi štatistikami nie je až také dramatické.