Nedeľa 29. novembra. Meniny má Vratko

Investujete správne? Kedy vám v biznise dokáže môcť lízing

Auto je nevyhnutné aj pre bežné fungovanie, nehovoriac o podnikateľských aktivitách. Nie je ho však potrebné vlastniť. Pomôže lízing.

Na zozname nevyhnutných položiek v rámci biznisu sa umiestňuje na prvých (neodkladných) priečkach. Uľahčuje vám vybaviť úradné povinnosti, čo oceňujú najmä začiatočníci, rýchlejšie sa dostanete k ďalšej zákazke a snáď aj rozšírite svoju klientelu.

Autu v podnikaní sa však pripisujú rôzne „pozície“. V nasledujúcom článku ich jednotlivo špecifikujeme a vysvetlíme výhody (a aj obmedzenia) lízingu pri biznise.

Vlastné auto v podnikaní

Takto svoje podnikateľské začiatky rieši väčšina z nás. Na čo mi je ďalšie auto, keď mám vlastné? Veď nie je predsa zakázané používať súkromné vozidlo aj pri výkone rôznych podnikateľských aktivít? Nie je, ale zároveň musíte byť dobre informovaní o právnych predpisoch vzhľadom na používanie vlastného vozidla v biznise.

Pripomíname:

• Podnikateľ si v účtovníctve neuplatní možné výdavky, ak do 30 dní od používania vlastného vozidla k podnikaniu nenahlási túto skutočnosť daňovému úradu.

• Ak termín riadne dodrží, v nasledujúcom zdaňovacom období si vie uplatniť daň z motorového vozidla, pričom:

• Základná náhrada za každý km jazdy je zákonom stanovená a vzhľadom na rôzne špecifické okolnosti sa môže navýšiť (napr. pri používaní prívesného vozíka sa náhrada z 0,193 eur zvyšuje o 15 %)

• Podnikateľ vykonáva evidenciu jázd, výsledný prepočet „kilometrovného“ závisí od údajov z technického preukazu a cien pohonných látok

Auto na lízing

Nie v každom biznise je vhodné užívať vlastné vozidlo. Ide o segmenty ako napríklad stavebníctvo, poľnohospodárstvo, marketing, reklama a iné. Treba myslieť najprv na kvalitnejšiu výbavu a vyššie náklady, keďže narastá frekvencia užívania a prenášaním rôznych pomôcok (a náradia) sa vozidlo značne opotrebúva.

Náš tip –  podnikateľom odporúčame využiť možnosť financovania vozidla prostredníctvom operatívneho lízingu, pretože v porovnaní s „klasickým“ finančným lízingom nie ste povinní po skončení zmluvy auto odkúpiť za zostatkovú cenu.

Operatívny lízing je z viacerých hľadísk komfortnejší, a preto aj pre mnohých v biznise výhodnejší. Vyplýva to jednak z nájomného vzťahu medzi podnikateľom a leasingovou spoločnosťou a rovnako tomu prislúchajú výhody pri plnení zákonných povinností a údržby vozidla.

Podnikateľ si účtuje „len“ nájomné za vozidlo, leasingová spoločnosť preberá zodpovednosť za daňové povinnosti, v rámci služieb sú zväčša dohodnuté aj služby pneuservisu, opravy a náhrady vozidla.

Pozor, služby aj v tomto prípade zostávajú variabilnou zložkou, všetky povinnosti vyplývajú z dohodnutých podmienok. Často sa dohaduje aj o povolenom, maximálne stanovenom počte najazdených kilometrov počas celého trvania zmluvného (nájomného) vzťahu. Takisto si viete vybrať rôzne doplnkové služby – palivové karty, GPS navigáciu, no z toho vyplýva jednoznačné navýšenie mesačnej splátky.

Pri operatívnom lízingu odporúčame zvážiť dobu trvania a dĺžku najazdených kilometrov aj vzhľadom na to, že nájomca participuje na zostatkovej cene vozidla. V praxi to znamená, že ak po troch rokoch najazdíte viac km než ste v zmluve uviedli, prislúcha vám zaplatiť poplatok za nadlimitové kilometre. Auto je viac opotrebované, znižuje sa zostatková cena. Avšak, tá sa reálne ( a v prospech nájomcu) môže znížiť aj v období ekonomických kríz. Podnikateľ tak reálne nič nedopláca, financovanie je na „pleciach“ leasingovky.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial