Nedeľa 17. decembra. Meniny má Kornélia

Jarnej investičnej hry X-Trade Brokers sa zúčastnilo takmer 2000 súťažiacich

Investície 23.06.2009 | 14:13 0 Komentárov

Spoločnosť X-Trade Brokers DM S.A., sprostredkujúca elektronické obchodovanie na finančných trhoch, usporiadala v máji na Slovensku „Jarnú investičnú súťaž 2009“ za účelom zatraktívniť alternatívne formy investovania pre širšiu verejnosť.

Hry sa počas jedného mesiaca zúčastnilo takmer 2 000 súťažiacich a jej cieľom bolo v čo najvyššej miere zhodnotiť počiatočný virtuálny vklad v hodnote 10 000 EUR obchodovaním na finančných trhoch. Najväčší podiel na obchodovaní mali investori z Bratislavského kraja, nasledovaní súťažiacimi z Banskobystrického kraja a nezaostal ani východ Slovenska, Košický kraj obsadil počtom hráčov tretie miesto.

Rastúci počet aktívnych investorov obchodujúcich prostredníctvom platformy XTB-Trader naznačuje zvýšený záujem Slovákov o zhodnocovanie vlastného majetku menej konzervatívnym spôsobom, než sú tradičné termínované vklady či nákupy podielových fondov. Tento trend je zreteľný v celom regióne strednej a východnej Európy, okrem účasti v jarnej súťaži ho dokazuje i masívny záujem viac než 40 tisíc potenciálnych investorov z Českej a Slovenskej republiky v druhom ročníku hlavnej súťaže XTB Cup, ktorá sa konala v októbri 2008.

Investičné hry pritom vyvracajú mylnú predstavu o tom, že na finančnom trhu zarábajú len skúsení „žraloci“ tráviaci všetok svoj čas pred obrazovkami s grafmi vo svetových obchodných centrách. Pre prvých troch umiestnených v jarnom kole to bola dokonca prvá skúsenosť. Druhý v konečnom poradí pán Martin začiatky komentoval takto: „Prvý týždeň to bolo náhodné obchodovanie, tak som sa o to začal zaujímať a hľadal som aktuálne burzové informácie.“ Ziskové obchodovanie sleduje jednoduchý princíp „kupovať za lacno a predávať za draho,“ ktorý potvrdia i odborníci z rád bankových dílerov či správcov fondov. Víťazka súťaže pani Mária ho stručne vystihla: „Určite sa nedá hovoriť o konkrétnej stratégii. Bolo to jednoduché: sledovala som len pohyb na grafe, keď rástol, tak som nakupovala a keď klesal, tak som predávala.“ Bez ohľadu na stratégiu a konečný výsledok, považujú všetci traja víťazi svoju účasť v hre za dobrú cestu k obchodovaniu s vlastnými prostriedkami. Pán Martin z tretej priečky v rozhovore po odovzdávaní cien povedal: „Súťaž bola mimoriadne dobrá príprava, motivujúca hľadať nové možnosti investovania a vzdelávania, strávil som nad tým dosť času.“ Kompletný prepis rozhovorov i s podrobnými výsledkami súťaže a víťaznými stratégiami nájdete na webových stránkach XTB .

Investovanie na finančných trhoch nie je otázkou šťastia, ani zložitou vedou. Ide skôr o umenie, ktorému sa človek naučí štúdiom a zdokonalí sa v ňom praxou. X-Trade Brokers ponúka okrem bezplatného prístupu na finančné trhy prostredníctvom platformy XTB Trader a XTB Trader Mobile i veľké množstvo študijných materiálov a odborných školení, od základov obchodovania až po pokročilé investičné stratégie. V snahe spopulárniť túto aktivitu a prilákať čo najviac potenciálnych investorov usporiada spoločnosť na jeseň tretí ročník súťaže XTB Cup o hlavnú cenu vozidlo Porsche.

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zvereňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.