Pondelok 18. decembra. Meniny má Sláva

Karta s vlastným obrázkom môže prezradiť vašu povahu a možno vás aj „donúti“ viac míňať

Banky 05.08.2009 | 10:01 0 Komentárov

Obrázky rodiny, domácich miláčikov, áut či dovolenkových miest. To sú motívy, ktoré klienti preferujú na svojich platobných kartách. Za posledné mesiace niekoľkonásobne stúpol počet vydaných kariet s vlastným dizajnom. Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, čo motivuje ľudí k tomu, aby si svoju kartu personifikovali a čo to o nich prezrádza?

Obrázok na karte prezrádza, k čomu máme naozaj hlboký citový vzťah, ktorý chceme všetkým demonštrovať. Rodič si tam môže dať dieťa, úspešný manažér luxusné auto, niekto svojho štvornohého miláčika či fotku obľúbenej dovolenkovej destinácie. „Ak máme na karte fotografiu nášho blízkeho, môže nás to inšpirovať k tomu, aby sme míňali alebo šetrili viac v súlade s potrebami tohto človeka,“ hovorí psychologička Eva Jaššová.   Ak vás iná osoba proti vašej vôli presvedčila zvoliť inú fotografiu, môže to mať skôr opačný efekt.

Sme pozornejší

Personifikované karty znamenajú pre nás viac ako neosobné karty s neznámym obrázkom a preto si na ne dávame aj väčší pozor. Zároveň je pre nás ťažšie sa s nimi rozlúčiť po skončení ich platnosti.

Zároveň prostredníctvom karty demonštrujeme svoj spoločenský status, rolu otca, manžela či hodnotovú hierarchiu. „Ku kartám s vlastným obrázkom budú inklinovať skôr ľudia otvorení, extrovertní, prípadne so sklonom k predvádzaniu sa, ktorí sa radi pochvália tým, čo majú radi,“ myslí si Jaššová. Môže to však byť aj prejavom menšieho exhibicionizmu, alebo snahou človeka ukázať, že ide s dobou a využíva všetky jej moderné vymoženosti .

„Klientom sa páči, že pri každom použití platobnej karty vidia obrázok, ktorý im pripomína nejaké príjemné chvíle. Aj preto si vyberajú najmä obrázky rodiny či miest, kde trávili dovolenku,“ vysvetľuje Iveta Behúňová, vedúca oddelenia kartových produktov. Pre získanie Vlastnej karty klient nemusí splniť žiadne špeciálne podmienky. Stačí, ak má v banke účet, ku ktorému je vydávaná platobná karta. Táto služba stojí 6,61 €. Ak máte viacero vhodných obrázkov a neviete sa rozhodnúť iba pre jeden z nich, môžete ich využiť aj všetky, pretože k jednému účtu je možné vydať viac kariet.

„Niektorí klienti nás naozaj dokážu prekvapiť svojou kreativitou. Vytvoria karty, ktoré sú doslova umeleckým dielom, prípadne výbornou recesiou. Robili sme už napríklad karty s kolážou, kde sa ľudia „vložili“ do obrázku krajiny, v ktorej v skutočnosti neboli, karty s rodinným erbom, karikatúrou či mozaikovým obrázkom zloženým z viacerých menších,“ hovorí Behúňová.

Vlastná karta môže vyzerať napríklad aj takto:

Pri vytváraní Vlastnej karty sa medze kreativite nekladú, napriek tomu je potrebné dodržať isté pravidlá. Obrázok napríklad musí rešpektovať autorské práva, nesmie zobrazovať podobizne známych ľudí či identifikačné údaje osoby. „Dizajn, ktorý si klient chce dať na svoju kartu, musí byť schválený bankou a už sa nám stalo, že sme ho museli zamietnuť. Napríklad u klienta, ktorý chcel mať na karte logo svojho obľúbeného futbalového klubu – nie je to možné, pretože logá, slogany a značky sú chránené autorským právom,“ vysvetľuje I. Behúňová. Presné pravidlá, ktoré je potrebné dodržať pri tvorbe Vlastnej karty, sú uvedené na stránke www.vlastnakarta.sk.

Ak klient nemá vlastný obrázok, môže si vybrať niektorý z galérie vytvorenej bankou. Slovenská sporiteľňa ponúka obrázky v kategóriách dovolenka, zvieratá, scenérie, Slovensko, európske mestá, animácie, abstraktné obrázky, vesmír, kvety, príroda či šport. Galéria obrázkov je pre klientov prístupná v každom obchodnom mieste či na internete.

Najčastejšie využívané obrázky z našej galérie:

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zvereňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.