Pondelok 18. decembra. Meniny má Sláva

Kartami platíme častejšie, ale menšie sumy

Banky 24.03.2009 | 12:45 0 Komentárov

Po prechode na novú menu platíme kartami častejšie. Podľa štatistík Slovenskej sporiteľne stúpol počet platieb kartou v porovnaní s druhou polovicou minulého roka o 14 %. Rastie počet vydaných kariet aj množstvo terminálov u obchodníkov.

„Našich klientov dlhodobo motivujeme k častejšiemu používaniu platobných kariet. Pri platbe kartou v obchode neplatia poplatky, vyhnú sa tiež noseniu mincí v peňaženkách a manipulácii s nimi,“ vysvetľuje Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. „Čo nás teší je, že používanie kariet si osvojuje aj čoraz viac starších ľudí. Najstaršia klientka, ktorá používa platobnú kartu, má 94 rokov.“

Počet platieb kartou v obchodoch počas prvých dvoch mesiacov roka 2009 stúpol, pri debetných kartách v priemere o 14 %. Pritom suma, ktorú kartou zaplatíme, je oproti minulosti nižšia – pri kreditných kartách o 15 %, pri debetných dokonca o 23 %. Pohybuje sa okolo 30 € za nákup.

Oproti ostatným mesiacom minulého roka klesla aj suma, ktorú vyberáme kartami Slovenskej sporiteľne z bankomatov. Po prechode na euro si volíme sumu nižšiu o približne 12 %, čo je v priemere necelých 92 €. Okrem sumy klesol aj počet výberov, pri kreditných kartách až o 17 %.

V novom roku mierne vzrástol počet kariet v obehu – debetných o 3,2 %, kreditných o 3,5 % (porovnanie s priemerom za 2. polrok 2008). Rastie aj záujem obchodníkov o platobné terminály. Kým vo februári minulého roka ich bolo necelých 6 700, o rok neskôr je to už takmer 9 000. Jednými z najmenších obcí, kde za svoj nákup môžeme zaplatiť kartou, sú napríklad Solčany, Báhoň či Rajecká Lesná.

obdobie

debetné karty

priemerný počet platieb kartou za mesiac*

priemerná suma zaplatená kartou*