Stvrtok 21. marca. Meniny má Blahoslav

Kedy sa rozhodnúť pre kolektívne pôžičky

Možností, ako si ihneď požičať peniaze v roku 2019 je na súčasnom slovenskom trhu neúrekom. Poznáme klasické bankové a nebankové pôžičky, ale počuli ste už o takzvaných kolektívnych pôžičkách?

Kolektívna pôžička, čo to vlastne je?

Ako už samotný názov hovorí, spočíva v tom, že vám namiesto banky požičiava kolektív investorov spomedzi bežných ľudí, ktorí chcú zhodnotiť svoje finančné prostriedky.

Táto alternatívna forma požičiavania, zvyčajne nazývaná aj P2P pôžička sa na našom trhu udomácňuje od roku 2012, no doteraz jej výhody nevyužíva veľa ľudí a niektorí o nej dokonca ešte ani nepočuli.

Kolektívna pôžička sa z pohľadu žiadateľa o pôžičku vyznačuje hneď niekoľkými dôležitými výhodami. Prvou a pravdepodobne najdôležitejšou je jej dostupnosť.

Samozrejme, aj pri pôžičke od ľudí ako žiadateľ podliehate určitej kontrole. Platformy, ktoré sa zaoberajú sprostredkovaním P2P pôžičiek nemôžu požičiavať bezhlavo len tak hocikomu.

Vo všeobecnosti však platí, že tento druh pôžičiek je pre bežných občanov dostupnejší ako klasické bezúčelové úvery v bankách alebo rýchle pôžičky od nebankových spoločností.

Druhou nemenej dôležitou výhodou je nízka úroková sadzba. Tú je možné dosiahnuť predovšetkým preto, že platforma zmenšuje riziko skrz diverzifikáciu. To znamená, že na vašu pôžičku sa skladá viacero investorov za rôzne úroky. V konečnom dôsledku to však pre vás môže priniesť oveľa lepší úrok, než aký by ste dostali v banke.

Niektoré slovenské platformy ponúkajú ročný úrok už od 4,9% a taký momentálne nedostanete v žiadnej slovenskej banke.

Kedy siahnuť po kolektívnej pôžičke?

Ak zvažujete napríklad financovanie menšej rekonštrukcie vášho bývania, alebo si chcete zadovážiť nové auto, odporúčame uvažovať aj nad týmto spôsobom.

V prípade, že ste so žiadosťou o pôžičku neuspeli v klasickej banke alebo ste živnostníkom, ktorého podmienky pre získanie bankového úveru sú niekoľkokrát ťažšie, je pre vás pôžička od ľudí veľmi vhodnou alternatívou.

Podobne môžete postupovať aj v prípade, že ste študent a nestihli ste podať žiadosť o pôžičku cez Fond na podporu vzdelávania.

Kolektívne pôžičky pôsobia na slovenskom trhu relatívne krátko na to, aby odkryli svoj skutočný potenciál. Veď v Škandinávii a západných štátoch na čele s USA ide v posledných rokoch o jeden z najvyužívanejších spôsobov a je tak len otázkou času, kedy tento boom prenikne naplno aj do našich zemepisných šírok.

ČI3001019 – komerčný oznam