Nedeľa 15. septembra. Meniny má Jolana

Krupobitie na východe poškodilo viac ako 1600 áut

Poistenie 10.07.2019 | 19:22 0 Komentárov

Silné krupobitie, ktoré sa koncom júna prehnalo Košicami, zanechalo spúšť. Klienti Allianz – Slovenskej poisťovne nahlásili len z jedného dňa až 1809 poistných udalostí spôsobených krupobitím v odhadovanej výške takmer 3,41 milióna eur.

Najviac škôd spôsobil ľadovec na vozidlách. „Doteraz nám klienti nahlásili 1653 poistných udalostí na svojich vozidlách, ktoré poškodilo krupobitie 27. júna. Najčastejšie išlo o rozbité sklá áut a poškodené kapoty a karosérie. Výška škôd na súkromných vozidlách presiahla 1,8 milióna eur,“ uviedla hovorkyňa Allianz – SP Lucia Muthová.

Krúpy o veľkosti golfových loptičiek okrem vozidiel poškodili aj majetok klientov, najmä eternitové strechy, lexanové striešky nad vchodmi domov, strešné okná, fasády domov, prestrešenia terás, žalúzie a slnečné kolektory. Takýchto škôd bolo vyše stovky.

Škody pribúdajú

Okrem súkromných áut spôsobil ľadovec značné škody aj na vozidlách firiem a spoločností. „Zaregistrovali sme desiatky poistných udalostí, kde ľadovec poškodil vystavené vozidlá v autopredajniach, autobazároch a autoservisoch,“ konštatuje L. Muthová. Okrem majetku a vozidiel ľadovec ničil aj úrodu. „Evidujeme niekoľko ľadovcom poškodených plodín, najmä repky a sóje,“ uvádza L. Muthová.

Ďalšie krupobitie, ktoré postihlo Košice tento víkend, spôsobilo ďalšie desiatky škôd, opäť najmä na vozidlách. „Škody po krupobití z košického regiónu pribúdajú každý deň, keďže klienti ich postupne nahlasujú,“ konštatuje hovorkyňa poisťovne.

Poistnú udalosť treba nahlásiť čo najskôr

Škody po krupobití na majetku sú kryté v rámci poistenia nehnuteľnosti, pričom krupobitie je automaticky súčasťou základného balíka poistenia. Pre uhradenie škody na vozidle je potrebné mať uzatvorené havarijné poistenie a v rámci neho riziko živlu, ktoré kryje aj škody spôsobené krupobitím. Akúkoľvek škodu na vozidle či inom majetku je treba poisťovni nahlásiť čo najskôr, a to online, telefonicky alebo v pobočke.

Vzhľadom na veľký počet podobných škôd v Košiciach, Allianz – SP tamojším klientom priamo odporučí spoločnosť na opravu škôd. „Klientom z regiónu Košíc, ktorí nám hlásia škody po krupobití, odporúčame konkrétny zmluvný servis v ich okolí, ktorý obhliadne škodu po krupobití špecializovanou metódou a následne poškodenia aj opraví,“ uzatvára L. Muthová