Nedeľa 17. decembra. Meniny má Kornélia

Saxo Bank: Kúp, predaj, podrž…

Investície 22.01.2010 | 15:02 0 Komentárov

Aktuálne prognózy Saxo Bank k dennému vývoju na akciových a menových trhoch.

Zverejnenie plánu US administratívy o nových opatreniach a obmedzeniach otriasli Amerikou. Investori sú nervózni. Oslabenie dopytu po palivách a následný úpadok aktivít na ropnom trhu spôsobili pokles ceny ropy.
Aký máte dnes výhľad na komoditný a akciový trh?

• Obchodovanie v USA sa včera skončilo vo výrazne červených číslach. Kľúčovou príčinou tohto vývoja bolo zverejnenie plánu americkej administratívy o nových opatreniach a očakávania výraznejšieho obmedzenie poskytovanie úverov po tom, čo Čína zverejnila údaje o 10,7 % raste ekonomiky za Q4 2009.
  • Nový plán by mal výrazne obmedziť špekulačné obchody bánk v podobe zákazu propriatery trading (obchodovanie na vlastný účet), investícii do hedgeových fondov a private equity. To malo vyústiť do výpredaja jednotlivých divízií a rozdelenia bánk.
  • Nervozita investorov je spojená s menšími príjmami bánk z výnosových investičných operácií, rastom poplatkov a znížením konkurencieschopnosti US bánk na medzinárodnej úrovni.
  • Akcie JPMorgan Chase & Co.Bank of America Corp. (minulý rok kúpila Merrill Lynch & Co.) poklesli o viac ako 6 %. Morgan Stanley a podobne aj Goldman Sachs Group Inc.   poklesli aj napriek lepším výsledkom ako boli očakávania analytikov. Citigroup Inc. poklesla o 5,5 %.

Dnes odporúčame predaje po zhodnotení.

• Výhľad na dnešný deň pre DAX je mierne negatívny. Odporúčame predaje po zhodnotení ku 5750 s cieľom na 5717. Stop loss nad  5763.
  • Výhľad na dnešný deň pre FTSE je mierne negatívny. Odporúčame predaje po zhodnotení ku 5363 s cieľom na 5335. Stop loss nad 5381.
  • Výhľad na dnešný deň pre S&P500 je mierne negatívny. Odporúčame predaje po zhodnotení ku 1121 s cieľom na 1115. Stop loss nad 1124.
  • Dnešné odporúčanie na nákup (Technické indikátory): ASML Holding, Delhaize Group, Unibail-Rodamco, British Airways, Carnival, Reed Elsevier, Severn Trent.
  • Dnešné odporúčanie na predaj (Technické indikátory): Abertis Infraest., Accor, Air Liquide, Akzo Nobel, Allianz, Alstom, Anheuser-Busch I., ArcelorMittal, Banco Popolare, Amec, Anglo American, BAE Systems, BG Group, BP, British Land, Bunzl, Compass Group, Experian, Fresnillo.

Kovy sú pod tlakom. Čo čaká trh so zlatom v najbližších dňoch?

• V posledných dňoch boli kovy ovplyvnené očakávaním vývoja inflácie a výrazným posilnením USD.
  • Výhľad na najbližšie obdobie pre zlato: významná úroveň je na 1086. Po poklese ku 1060 vidíme výrazný posun vyššie.
  • Dnešný výhľad na zlato je mierne negatívny. Odporúčame predaj po prelomení úrovne 1088 s cieľom na 1075 USD/uncu. Stop nad 1092.
  • Dnešný výhľad na striebro je mierne negatívny. Po zhodnotení odporúčame predaje smerom ku 17,65 s cieľom na 17,40 USD/uncu. Stop nad 17,75.

Ceny platiny a paládia v poslednom období výrazne rástli. Čo tento nárast spôsobilo? Aký vývoj očakávame?

• Intenzívny nárast cenových úrovní Pt a Pd spôsobilo najmä spustenie nového ETF fondu, ktorý nakupoval fyzickú platinu v objeme 10-násobne väčšom ako bola denná produkcia. Momentálne dochádza ku prirodzenej korekcii.
  • Pri obchodovaní s platinou, paládiom a striebrom si musíme uvedomiť, že ich likvidita je nižšia ako tá pri zlate. To znamená, že ceny týchto kovov reagujú agresívnejšie na pozitívne/negatívne správy o vývoji USD, inflácii a vývoja na akciových trhoch než zlato.

Ropa klesá. Aká je situácia na ropnom trhu a aký ďalší vývoj očakávame?

• Ceny ropy poklesli negatívne podporené úbytkom dopytu po palivách a využitia rafinérií. To bolo spôsobené najmä výrazným poklesom dopytu na západnom pobreží USA, kde je distribučný systém izolovaný od zvyšku krajiny.
  • Vývoj cien ropy , ako aj ostatných komodít, závisí od vývoja na akciových trhoch a hodnoty USD, čo považujeme za hlavné faktory ovplyvňujúce obchodovanie.
  • Dnešný výhľad na ropu je mierne negatívny. Po nárastoch odporúčame predaje smerom ku 77,30 s cieľom na 75,00 USD/barel. Stop nad 78,00.

Aký máte dnes výhľad na eurodolárový trh?

• Po včerajšom oznámení US administratívy o novom regulačnom pláne, USD nedokázal profitovať z celosvetovej averzii k riziku. Nie je to prekvapujúce, keďže akékoľvek obmedzenie US trhov znamenajú menšiu likviditu, a tým príťažlivosť USD. S ďalšími krokmi ohľadom plánu je spojená neistota, ktorá americkému doláru nepomáha.
  • Dnešné dáta o priemyselnej produkcii by mali byť lepšie, očakávania trhu 0,5 % (Saxo Bank 0,9 %), čo by mohlo pomôcť EUR dočasne sa udržať na 1,4000.
  • Dnešný výhľad na EURUSD je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy po každom poklese smerom ku 1,4075 a nárastom späť cez 1,4150 ku 1,4200 EURUSD. Stop pod 1,4025.

Martin Kadlec,
Senior Sales Trader, Saxo Bank