Nedeľa 17. decembra. Meniny má Kornélia

Kuriozity z posledných dní výmeny korunových mincí za eurové

Banky 30.06.2009 | 15:11 0 Komentárov

Utorok je posledný deň, keď komerčné banky prijímajú korunové mince. Slovenská sporiteľňa počas prvého pol roka vymenila takmer 17 mld. slovenských korún. Aj posledné dni výmeny mincí priniesli mnohé kuriózne situácie.

Zaujímavosti z výmeny korunových mincí a bankoviek:

• Klienti priniesli plnú škatuľu 50 halierových mincí, ktoré našli pri upratovaní garáže.
  • Manželský pár vymenil 4 kusy päťtisíckorunovej bankovky, ktoré našli v  byte po nebohej babičke.
  • Niektorí ľudia sa snažili vymeniť aj už dávno neplatné 10 a 20 halierové mince, staré československé mince či už neplatné mince z iných krajín.
  • Jeden mladý muž priniesol mince a dvadsaťkorunové bankovky, ktoré si začal šetriť po tom, čo prestal fajčiť. Dúfal, že si vďaka tomu našetrí na dovolenku. Nakoniec priniesol 1 415 Sk a konštatoval, že na dovolenku to asi stačiť nebude.

Napriek tomu, že euro používame ako našu domácu menu už takmer pol roka, sú ľudia, ktorí majú stále doma koruny. Ich dôvody, prečo čakajú na poslednú chvíľu sú rôzne a mnohokrát kuriózne.

Najčastejšie dôvody, ktoré ľudia uvádzajú pri otázke, prečo si prišli vymeniť peniaze až v týchto dňoch:

• našli ich v starých kabátoch, kabelkách, zimných vetrovkách či „kostolných“ oblekoch, v nepoužívaných šálkach a ponožkách, v pokladničkách svojich detí, v skriniach starých rodičov alebo pri väčšom upratovaní; niektorí tvrdia, že im ich poslali známi z cudziny alebo že sa sami vrátili z dlhodobého pobytu v zahraničí a teda nemohli prísť skôr; vymieňať korunové mince a bankovky si k nám často chodia aj ľudia z Českej republiky.

Najrušnejším obdobím z hľadiska výmeny peňazí bol začiatok roka. Nápor klientov postupne každým mesiacom klesal, čo dokazuje aj množstvo vymenenej hotovosti.

Množstvo vymenených korunových mincí a bankoviek (do 26. júna 2009):

Január 12,200 mld.  Sk
Február   4,000 mld.  Sk
Marec   0,300 mld.  Sk
Apríl   0,200 mld.  Sk
Máj   0,090 mld.  Sk
Jún   0,085 mld.  Sk
SPOLU 16,875 mld. Sk

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zvereňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.