Pondelok 18. decembra. Meniny má Sláva

Lodná doprava láka investorov

Investície 02.06.2009 | 11:31 0 Komentárov

Lodná doprava je jedným z najvýznamnejších medzinárodných priemyselných odvetví. Vďaka schopnosti lodí prepraviť veľké množstvo nákladu pri cenovo efektívnych nákladoch, zastrešuje viac ako 90 percent svetového obchodu. V súvislosti s hospodárskou krízou cena prepravy za ostatný rok prudko klesla. „Vzhľadom na fakt, že sa jedná o klasické cyklické odvetvie, s postupným zotavovaním svetovej ekonomiky možno očakávať aj nárast jeho akciového indexu,“ hovorí Vladimír Gešperík zo spoločnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Index BDI, ktorý vyjadruje cenu prepravy sypaných materiálov, dosiahol maximum v máji 2008, keď narástol na úroveň 11.793 bodov. Tento posun bol hnaný predovšetkým čínskou hospodárskou expanziou. Ázijská krajina vytvárala z dovážaných surovín výrobky, ktoré následne exportovala do celého sveta.

V dôsledku hospodárskej krízy sa index do decembra 2008 prepadol o 94 percent na úroveň 663 bodov. Jeho opätovný nárast na úroveň 2 225 bodov prijala investorská verejnosť veľmi pozitívne. Niektorí analytici očakávajú, že index by v nasledujúcich rokoch mohol zaznamenať pozvoľný návrat na pozíciu z roku 2008, nakoľko hlavným motorom rastu svetovej ekonomiky sa stávajú ľudnaté krajiny ako Čína a India, ktoré sú odkázané na dovoz surovín.

Vývoj indexu je výsledkom denného priemeru cien za prepravu najdôležitejších sypaných surovín ako uhlia, železnej rudy, obilnín a ďalších dôležitých poľnohospodárskych plodín. „Výhodou indexu je skutočnosť, že je denne aktualizovaný, na rozdiel od ekonomických indikátorov, ktoré staticky, resp. s oneskorením informujú o stave ekonomiky v predchádzajúcom období. Skutočnosť, že s indexom nie je možné obchodovať, zabraňuje manipulácii s jeho kurzom zo strany špekulantov,“ upozorňuje Vladimír Gešperík zo spoločnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Okrem akcií jednotlivých námorných prepravných spoločností možno na akciových burzách v USA obchodovať aj ETF Claymore Delta Global Ship, ticker SEA, ktorý kopírujú výkonnosť akciového indexu Delta Global Shipping. Manažérom fondu je spoločnosť Claymore Advisors. Nákupom ETF kopírujúceho širší index, sa investori môžu vyhnúť riziku spojeného s držbou akcií iba jednej spoločnosti.