Utorok 23. októbra. Meniny má Alojzia

Na trh sa dostávajú nové korporátne dlhopisy

Investície 10.10.2018 | 10:11 0 Komentárov

J&T Banka bude v najbližších týždňoch manažovať vydanie korporátnych dlhopisov v celkovej hodnote 240 miliónov eur.

Ide o dlhopisy firiem, na ktoré má skupina J&T priamy alebo nepriamy vplyv: Tatry mountain resorts, a.s. a J&T Finance Group SE.

„Slovenskí investori vnímajú dlhopisy ako možnosť podieľať sa na biznise lokálnych firiem a projektov, ktoré poznajú, môžu ich priamo vidieť a participovať na ich rozvoji. Navyše tak podporujú domácu ekonomiku,“ vysvetľuje záujem klientov o dlhopisy domácich firiem riaditeľka J&T Banky na Slovensku Anna Macaláková.

Prehľad najbližších emisií dlhopisov manažovaných J&T Bankou:

Emitent Objem emisie Menovitá hodnota 1 dlhopisu Úrokový výnos Výplata úroku Splatnosť dlhopisov
Tatry mountain resorts, a.s. 90 mil. eur 1 000 eur 4,40 % p.a. polročne 10. 10. 2024
J&T Finance Group SE 150 mil. eur 1 000 eur 4,00 % p.a. polročne 26. 10. 2023

Tatry mountain resorts, a.s.

Dlhopisy v celkovom objeme 90 miliónov eur emitovala spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. Patrí medzi najväčších poskytovateľov celoročných turistických služieb v strednej a východnej Európe. Najväčšie príjmy dosahuje z predaja skipasov, lístkov na lanovky a zo vstupného do akvaparku a zábavného parku.

Ďalšie jej výnosy pochádzajú z ubytovacích služieb z hotelov a gastroprevádzok, ktoré emitent vlastní alebo prevádzkuje. Od začiatku pôsobenia na trhu do konca minulého roka investovala spoločnosť do rozvoja a modernizácie stredísk takmer 300 miliónov eur.

J&T Finance Group SE

Koncom októbra, vydá dlhopisy v objeme 150 miliónov eur aj spoločnosť J&T Global Finance IX, s.r.o., ktorá je súčasťou bankového holdingu J&T Finance Group SE. Ide v poradí už o deviatu emisiu dlhopisov tejto skupiny. Pôsobí najmä na slovenskom, českom, ruskom a chorvátskom trhu. Jej hlavné aktivity zastrešujú J&T Banka, Poštová banka a ich dcérske spoločnosti.

J&T Banka svojim poskytuje služby v oblastiach privátneho, investičného a korporátneho bankovníctva. V súčasnosti má viac ako 62-tisíc klientov. Poštová banka je aktuálne piatou najväčšou bankou na Slovensku.

Záujem slovenských investorov o korporátne dlhopisy potvrdil aj nedávny prieskum medzi dolárovými milionármi Wealth Report 2018. Vyplynulo z neho, že dlhopisy tvoria až 30 percent investičného portfólia bohatých, čo je v porovnaní so svetom dvojnásobok. Prieskum ukázal aj to, že Slováci dlhopisom veria – až 32 percent slovenských investorov si myslí, že práve investícia do dlhopisov im v najbližších 10 rokoch prinesie najzaujímavejšie zhodnotenie.