Sobota 16. decembra. Meniny má Albína

Najviac spotrebných úverov si berú obyvatelia Košického kraja

Banky 27.05.2009 | 09:26 0 Komentárov

Hoci sa hovorí o spomalení na trhu s úvermi, Košický kraj dokazuje opak. Dlhodobo najväčší záujem o spotrebné úvery v kraji neutícha, rastie ich počet aj objem.

„Nielen Košický kraj je potvrdením toho, že banky úvery dávajú a ľudia o ne majú záujem. Uvedomujú si však zodpovednosť za takýto krok a mnohí si dávajú úver aj poistiť,“ hovorí Jozef Kiss, zástupca riaditeľa divízie riadenia retailového predaja Slovenskej sporiteľne.

V marci a apríli poskytla Slovenská sporiteľňa viac ako 7 000 spotrebných úverov, čo je približne o pätinu viac ako v rovnakom období prechádzajúceho roka. Len v Košickom kraji ich pritom bolo viac ako 1200. Najväčší záujem o spotrebné úvery mali po obyvateľoch metropoly východu klienti z oblasti Spišskej Novej Vsi a Trebišova. Objem finančných prostriedkov poskytnutých v kraji v marci a apríli stúpol v medziročnom porovnaní o tretinu, na takmer 7 miliónov eur. Celkový objem spotrebných úverov poskytnutých v týchto mesiacoch Slovenskou sporiteľňou dosiahol výšku 40 230 000 eur.

Podľa Juraja Bartu, hlavného analytika Slovenskej sporiteľne, za prvý štvrťrok celkovo banky na Slovensku poskytli spotrebné úvery v objeme 167 mil. eur, čo je približne o 12 % menej ako v rovnakom období minulého roku. „Trh rastie predsa len o niečo pomalšie ako vlani. Iste na to vplýva celková hospodárska situácia i neistota spojená s budúcim vývojom. Aj na slabnúcom trhu je však možné rásť. Potešiteľné je, že z nových spotrebných úverov Slovenská sporiteľňa poskytla polovicu a zvýšila svoj trhový podiel na 42%,“ dopĺňa Juraj Barta.

Mladým do 35 rokov Slovenská sporiteľňa ponúka možnosť získať úver so zvýhodneným úrokom. Záujem o úvery podporilo aj atraktívne poistenie k úveru, ktoré je od apríla jednoduchšie a lacnejšie. Kým v roku 2008 bol poistený približne každý tretí poskytnutý úver, v apríli 2009 to už bola viac ako polovica.

Na kúpu auta, dovolenky či financovanie rekonštrukcie ponúka Slovenská sporiteľňa Spotrebný úver na Čokoľvek. Klient môže do 24 hodín získať peniaze na svoj účet bez dokladovania účelu. Úrokovú sadzbu od 7,80 % p. a. banka garantuje až do konca lehoty splatnosti úveru. Podľa aprílového prieskumu spoločnosti Nouvelle pripravenom v spolupráci so Symsite Research bol tento úver ohodnotený ako najvýhodnejší na Slovenskom trhu.