Sobota 16. decembra. Meniny má Albína

Nečakaný obrat – akcie letia nahor

Investície 16.03.2009 | 10:20 0 Komentárov

V úvode uplynulého týždňa sa zdalo, že klesajúci trend bude pokračovať, ale v utorok došlo k razantnej zmene. „Manažment banky Citigroup oznámil, že za prvé mesiace tohto roka je spoločnosť zisková, čo odštartovalo na akciových trhoch nečakanú ´rally´,“ hovorí Juraj Hrbatý zo spoločnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p.,a.s.

Na čele rastu boli finančné spoločnosti so ziskom niekoľkých desiatok percent, to však po predchádzajúcom výraznom poklese bánk očakávali nielen analytici, ale aj mnohí investori. Po dlhej dobe výrazne vzrástli predovšetkým západoeurópske indexy. Najväčšie zisky si pripísal belgický index BEL20 a nemecký index DAX, ktoré vzrástli o 8.6, resp. 7.8 percenta.

Akvizičná činnosť vo farmaceutickom sektore neutícha, pretože v časoch krízy sú nákupy lacnejšie. Po francúzskej spoločnoti Sanofi-Aventis, ktorá predčasom získala takmer 97 percent akcií Zentivy, ďalšiu akvizíciu ohlásila nemecká spoločnosť Merck.

Merck chce získať amerického rivala Schering Plough za 41 miliárd dolárov. Približne 44 percent vyplatí Merck v hotovosti, ostávajúcu časť svojimi akciami. Od roku 2011 spoločnosť očakáva ročnú úsporu nákladov vo výške 3.5 miliardy dolárov. Akcie oboch spoločností posilnili, Merck si pripísali 10.5 percenta a uzavreli na hodnote 63.2 eura.

Nemecký E.On za rok 2008 dosiahol pokles čistého zisku o 82 percent na 1.27 miliárd eur. Tržby spoločnosti vzrástli o 26 percent na 86.8 miliárd eur. E.On očakáva v tomto roku 10 percentný pokles zisku, za ktorým stojí nižší dopyt po elektrickej energii v čase krízy.

Spoločnosť plánuje predať majetok v hodnote 10 miliárd eur, aby znížila svoju zadĺženosť. Plánovaný pokles výdavkov spoločnosti o 6 miliárd eur odzrkadľuje výrazne sťažené ekonomické prostredie. Investori neveria v silu spoločnosti, o čom svedčí 35 percentý pokles akcií E.On od začiatku roka, za posledný týždeň akcie klesli o 9 percent na 18.4 eura.

„Tento týždeň očakávame pokračovanie rastu, avšak vyberanie ziskov špekulatívnymi investormi nemožno vylúčiť. V USA medzi inými zverejnia čísla ohľadom inflácie, v Európskej únii budú publikované údaje o inflácii a nezamestnanosti, ktoré veľa napovedia o ďalšom vývoji v Európe,“ dodal Juraj Hrbatý zo spoločnosti CAPITAL MARKETS, o.c.o.,a.s.