Utorok 24. apríla. Meniny má Juraj

Objem retailových úverov v Prima banke vzrástol o 68 percenta

Banky 15.03.2018 | 12:17 0 Komentárov

Prima banka vlani požičala obyvateľstvu dve miliardy eur, čo je o takmer dve tretiny viac ako vlani. Vklady retailu dosiahli 2,1 mld. eur, čo je nárast o 65 percent. Čistý zisk banky dosiahol 14,9 mil. eur, čo predstavuje medziročný nárast o 43 percent.

Prima banku ťahajú najmä úvery obyvateľstvu, pod ktorých dynamický rast sa pozitívne podpísali najmä hypotéky. Banka vlani poskytla o 45 percent vyšší objem hypoték, ako pred rokom. Tie tak dosahujú v jej portfóliu objem 1,8 mld. eur. Banka poskytuje jednotnú úrokovú sadzbu 1,2 percenta pre každého schváleného klienta a vlani vracala poplatok za predčasné splatenie úveru v inej banke.

Zostatky klientov na bežných účtoch medziročne vzrástli o 86 percenta na 698 mil. eur. Objem termínovaných vkladov banka medziročne sa zvýšil o 55 percent na 1,2 mld. eur.

Prima banka vlani pokračovala v rozširovaní pobočkovej siete. Pribudli tri nové pobočky, čím sa ich počet dostal na 127 pobočiek. Významnou mierou k tomu však prispelo zlúčenie s Sberbank. Teraz bude musieť preto paradoxne niektoré duplicitné pobočky rušiť.  Banka má tretiu najväčšiu sieť pobočiek na Slovensku (po Slovenskej sporiteľni a VÚB).

Fúzia s bývalou Sberbank Slovensko bola ukončená v auguste minulého roka.

Kľúčové údaje k 31. decembru 2017 – medziročné porovnanie:

• medziročný nárast objemu úverov o 74 % na 2 995 mil. €

• medziročný nárast objemu retailových úverov o 68 % na 1 991 mil. €

• objem spotrebných úverov vzrástol o 48 % na 194 mil. eur.

• medziročný nárast vkladov o 66 % na 3 080 mil. €

• medziročný nárast retailových vkladov o 65 % na 2 133 mil. €

• zvýšenie počtu pobočiek na celkovo 127 a bankomatov na celkovo 282

• silná kapitálová primeranosť 16,4 %, kapitál Tier-I na úrovni 15,3 %