Sobota 16. decembra. Meniny má Albína

Od februára požičiava Slovenská sporiteľňa na bývanie takmer o percento lacnejšie

Banky 29.01.2009 | 22:13 0 Komentárov

Slovenská sporiteľňa reaguje na vývoj na peňažnom trhu a od 1. februára 2009 znižuje úrokové sadzby vybraných úverov. Úroková sadzba fixovaná na rok klesne o 0,9 % p. a. Úver zabezpečený nehnuteľnosťou budú môcť klienti po novom získať s úrokovou sadzbou od 4,9 % p. a., hypotekárny úver pre mladých od 1,9 % p. a.

Úvery

Pri úveroch zabezpečených nehnuteľnosťou klesnú od februára úrokové sadzby fixované na rok o 0,9 % p. a. Slovenská sporiteľňa bude požičiavať klientom finančné prostriedky lacnejšie aj prostredníctvom spotrebných úverov nezabezpečených nehnuteľnosťou, ktorých úroková sadzba sa zníži až o 2 %.

„Vývoj úrokových sadzieb na medzibankovom trhu nám umožnil znížiť úrokové sadzby úverov takmer o percento. Úrokové sadzby pri úveroch pre mladých sú už pod dvoma percentami, pri klasických úveroch zabezpečených nehnuteľnosťou pod piatimi percentami. Klient môže vďaka tejto zmene ušetriť pri tridsaťročnom úvere aj viac ako 13 tisíc eur. Novinkou od februára je aj spotrebný úver na čokoľvek pre mladých do 35 rokov. Predpokladáme, že záujem klientov o financovanie bývania prostredníctvom úverov porastie,“ hovorí Michaela Trojčáková, vedúca odboru financovania Slovenskej sporiteľne.

Úr. sadzby od 1. 2. 2009

Úr. sadzby do 31. 1. 2009

ÚverPLUS s úrokovou sadzbou fixovanou na 1 rok

od 4,90 % p. a.

od 5,80 % p. a.

Hypotekárny úver pre mladých s ú. s. fixovanou na 1 rok

od 1,90 % p. a.

od 2,80 % p. a.

Spotrebný úver na čokoľvek

od 7,80 % p. a.

od 9,80 % p. a.

Termínované vklady

Úrokové sadzby termínovaných vkladov klesnú menej výrazne ako pri úveroch. Od februára sa znížia v závislosti od doby viazanosti o 0,2 až 0,5 % p. a. „Termínované vklady aj napriek miernemu poklesu úrokových sadzieb predstavujú v súčasnosti ideálnu investíciu. Výnos je garantovaný počas celej doby viazanosti vkladu, vďaka čomu klient už pri zriadení vkladu presne vie, aký výnos získa. V porovnaní s peniazmi, ktoré má uložené na bežnom účte, mu každých tisíc eur zarobí pri ročnom termínovanom vklade navyše 15,18 eur,“ hovorí Štefan Panenka, vedúci odboru klientskych investícií Slovenskej sporiteľne.

Doba viazanosti vkladu

Úr. sadzby od 1. 2. 2009 p. a.

Úr. sadzby do 31. 1. 2009 p. a.

3 mesiace

2,00 %