Pondelok 11. decembra. Meniny má Hilda

Poučenie z krízového vývoja s Ľubošom Pástorom

Banky 12.10.2009 | 13:59 0 Komentárov

Rok po prvých správach o situácii na finančných trhoch je možné uvažovať nad poučeniami z krízového vývoja. Príďte si vypočuť na túto tému prednášku profesora Ľuboša Pástora.

Krátko po prednáške nobelistu Edwarda C. Prescotta prináša Nadácia Tatra banky v spolupráci s Virtual Scientifi c Laboratories a Ekonomickou univerzitou v Bratislave opäť jedinečnú príležitosť stretnúť jednu z osobností ekonomického sveta – Ľuboša Pástora, Slováka pôsobiaceho na University of Chicago Booth School of Business.

Prednáška profesora Pástora na tému Poučenie z krízového vývoja sa uskutoční 19. októbra 2009 o 17.00 hod. v rámci programu Bratislava Open Lectures.

Ľuboš Pástor sa vo svojej prednáške zamyslí nad príčinami a dôsledkami nedávnej fi nančnej krízy. Špeciálna pozornosť bude venovaná dôsledkom krízy pre budúci vývoj fi nančnej ekonómie. Kríza vyniesla do popredia dôležitosť likvidity na fi nančných trhoch. Fluktuácie v likvidite trhu predstavujú systematické riziko, ktoré je potrebné brať do úvahy pri oceňovaní a manažovaní fi nančných aktív.

Prednášku si možno vypočuť v novej aule Ekonomickej univerzity v Bratislave. K dispozícii bude 400 miest na sedenie, odporúča sa zaujať svoje miesta na sedenie 15 minút pred začatím prednášky.

Kto je Ľuboš Pástor?

Ľuboš Pástor vyučuje na Chicago Booth od roku 1999, keď získal titul PhD. v oblasti fi nančníctva na Wharton School, University of Pennsylvania. Jeho vedecké články sa objavili v časopisoch American Economic Review, Journal of Finance, Journal of Financial Economics, Journal of Political Economy a Review of Financial Studies.

Výskum Ľ. Pástora pokrýva rozmanité témy, akými sú systematické likvidné riziko, valutácia akcií a „bubliny“ cien akcií, volatalita akcií, predpovedateľnosť návratnosti akcií, optimálny výber portfólia, výkonnosť spoločných fondov, kapitálové náklady, Bayesovská analýza, učenie sa, technologické revolúcie a IPO.

Tento výskum získal mnoho ocenení:

• Q Group Research Award 2008, Nasdaq Award 2008 za najlepšiu prednášku o tvorbe kapitálu na konferencii Western Finance Association,
  • Goldman Sachs Asset Management Award 2007 za najlepšiu prednášku o empirických investíciách na konferencii Western Finance Association,
  • Barclays Global Investors Prize 2006 za najlepšiu prednášku na konferencii European Finance Association Conference,
  • Fama/DFA Prizes za najlepšie články o kapitálových trhoch publikované v časopise Journal of Financial Economics v roku 2006 a 2002,
  • Smith Breeden Prize za najlepší článok publikovaný v časopise Journal of Finance v roku 2003,
  • Geewax, Terker, & Co. v roku 1999 a 2002 za najlepšie pracovné štúdie na Wharton School, University of Pennsylvania.

Výskum Ľ. Pástora bol predmetom článkov novín New York Times, Barron‘s, Forbes, Time a iných médií. Ľuboš Pástor je zástupca šéfredaktora časopisov Journal of Finance, Journal of Financial Economics a Review of Financial Studies. Pracuje aj ako vedecký pracovník v inštitúcii National Bureau of Economic Research a pomocný vedecký pracovník v Centre for Economic Policy Research.

V časoch štúdia získal ocenenia v šachových turnajoch a matematických súťažiach, najmä v jeho rodnej krajine, na Slovensku. Vo voľnom čase rád aktívne športuje, číta a venuje sa rodine.

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zvereňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.