Pondelok 18. decembra. Meniny má Sláva

Pri platení môžete aj sporiť

Banky 07.04.2009 | 18:50 0 Komentárov

B r a t i s l a v a, 7. apríl.2009 – VÚB banka prináša novú možnosť jednoduchého a výhodného sporenia prostredníctvom služby flexisporenie. Využiť ju môže každý majiteľ flexiúčtu, ktorý využíva na platenie debetnú kartu. Sporenie sa realizuje formou zaokrúhľovania platieb pri platení kartou. Rozdiel medzi platenou sumou a sumou, na akú bude platba v rámci flexisporenia zaokrúhlená, sa automaticky ukladá na sporiaci účet, vedený pri flexiúčte. Sporená suma je potom úročená zvýhodnenou sadzbou 1,5 % p.a.

„Služba flexisporenie vychádza z praxe. Umožňuje vlastne to, čo väčšina z nás jednoducho nedokáže, ale veľmi by to chcela robiť – pomalé,  jednoduché a pravidelné sporenie menších súm, ktoré nijako nezaťažia  rodinný rozpočet“, vysvetľuje Ľubica Foltánová,  riaditeľka produktového manažmentu VÚB banky. Podľa nej je služba výhodná najmä pre rodiny, ktoré si pravidelne neodkladajú väčšiu sumu peňazí, pretože im to ich rodinný rozpočet nedovoľuje a prostredníctvom týchto drobných zostatkov budú schopné si nejaké peniaze našetriť. Na druhej strane, podľa Foltánovej, službu ocenia aj ľudia s vyššími príjmami, ktorí nie sú natoľko disciplinovaní, aby si pravidelne a plánovane dokázali časť svojich peňazí odkladať na sporiaci účet.

„Samotné sporenie funguje automaticky a je veľmi jednoduché. Majiteľ karty s ním nemá žiadne ďalšie starosti. Stačí si zriadiť flexiúčet, zvoliť si službu flexisporenie a rozhodnúť sa pre ten typ zaokrúhľovania, ktorý vám najviac vyhovuje. A potom už len pravidelne platiť kartou za nákupy.  Nakoniec budete milo prekvapení ako s platením sporíte“, dodala L. Foltánová z VÚB banky.

O aktiváciu služby flexisporenie môže požiadať každý majiteľ flexiúčtu, ktorý využíva aj platobnú debetnú kartu. Klient iba určí, ako sa sumy platené kartou budú zaokrúhľovať. Môže sa rozhodnúť pre zaokrúhľovanie na 1 EURO, 5 EUR, alebo 10 EUR, podľa vlastných možností.

Ako príklad môžeme uviesť, že pri 10 nákupoch mesačne v hodnote 12,35 EUR, by si kupujúci pri zaokrúhlení nákupu na celých 5 EUR ušetril mesačne 26,50 EUR, čo je ročne 318 EUR. Navyše táto suma bude zároveň zhodnotená aj o úrok na sporiacom účte.

Pre ilustráciu uvádzame i niekoľko ďalších príkladov zaokrúhľovania súm nákupov ako aj sumár prostriedkov, ktoré je domácnosť schopná pri platbe platobnou kartou ušetriť za mesiac/ rok:

Typ a hodnota nákupu

Klientom zvolené zaokrúhlenie

1 EURO

5 EUR

10 EUR

Nasporená suma za realizovaný nákup

Potraviny – 10,35 Eur

Benzín – 63,64 Eur