Pondelok 11. decembra. Meniny má Hilda

Prieskum ACCA: Náznaky ekonomického zotavenia sa opierajú o krehké základy

Ostatné správy 29.09.2009 | 19:19 0 Komentárov

Tvrdenia, že svetová ekonomika sa postupne zotavuje, sú založené na veľmi neistých indíciách. Vyplýva to z prieskumu Asociácie profesijných účtovníkov ACCA na tému globálnych ekonomických podmienok. Závery zopakovali predchádzajúce varovania, aby sa lídri svetovej ekonomiky neoddávali predčasnému optimizmu a spokojnosti. „Výskum poukázal na to, že ekonomická dôvera sa v treťom štvrťroku zvyšovala pomalšie než v predchádzajúcom období tohto roka. Naším kľúčovým zistením je, že v obchodovaní a nových objednávkach sa udialo len málo na to, aby sme tvrdili, že solídne a trvalé ekonomické zotavenie nastane pred koncom roku 2010,“ povedala riaditeľka ACCA pre Česko, Slovensko a Maďarsko Kateřina Benešová.

Prieskum na vzorke 1.200 finančných profesionálov z 92 krajín potvrdil nasledovné: Dôvera na trhoch v treťom štvrťroku 2009 rástla. Napriek tomu počet tých, ktorí dôveru skôr stratili (33 percent), mierne prevýšil tých, čo ju skôr získavali (31 percent). Aj keď rastúce percento respondentov (34 percent) verí, že globálne ekonomické podmienky sa už zlepšujú alebo sa budú zlepšovať, až 44 percent opýtaných sa domnieva, že súčasná situácia odpovedá ekonomickému dnu a ešte určitý čas ešte pretrvá. Skoro 40 percent manažérov ďalej uviedlo, že príjmy ich spoločností sa počas najbližších troch mesiacov pravdepodobne nezmenia. Rovnaký počet dokonca predpokladá ich ďalší pokles. Len 22 percent opýtaných odpovedalo, že sa ich príjmová bilancia zlepší.

Prieskum poukázal na obrovské regionálne rozdiely. Región Ázie, Pacifiku, Afriky a niektorých východoeurópskych krajín vykázal onoho väčší nárast dôvery a optimizmu než krajiny západnej Európy a Ameriky. Dramatické rozdiely sa potvrdili aj v otázke reakcie vlád na súčasnú situáciu. 77% respondentov v Afrike a 60% opýtaných v Ázii a Pacifiku očakávajú nárast verejných výdavkov. Oproti tomu 68% manažérov v západnej Európe očakáva ich pokles. Západná Európa bola jediným regiónom, v ktorom respondenti očakávajú pokles verejných výdavkov po dobu nadchádzajúcich piatich rokov.

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zvereňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.