Pondelok 24. septembra. Meniny má Ľuboš, Ľubor

Prima banka má za sebou silný 1. polrok

Banky 13.08.2018 | 10:01 0 Komentárov

Za prvých šesť mesiacov tohto roka zaznamenala Prima banka svoj historicky najsilnejší rast.

Objem retailových úverov banka v medziročnom porovnaní zvýšila o 60 percent na 2,1 mld. eur. Vklady obyvateľstva vzrástli v medziročnom porovnaní o 57 percent na 2,1 mld. eur a Prima banka zaznamenala rekordné rasty aj v počte nových a aktívnych klientov.

Banka aj naďalej rástla rýchlejšie ako trh a hospodárenie za 1. polrok uzatvorila s čistým ziskom 9,2 mil. eur, čo je medziročne viac o 36 percent.

Kľúčovú úlohu pri tomto raste zohrali, už tradične, najmä retailové úvery, ťahané rekordným rastom hypoték, ktoré banke dlhodobo pomáhajú k získavaniu nových klientov. V prípade hypoték Prima banka na hypotéke so štvorročnou dobou fixácie ponúkala klientom jednotný úrok 1,0 % p.a. pre každého, spolu s benefitom preplatenia poplatku za predčasné splatenie úveru v inej banke.

Celkové portfólio hypoték vzrástlo v 1. polroku 2018 medziročne o 63 percent na 1,9 mld. eur. Objem spotrebných úverov vzrástol v medziročnom porovnaní o 35 percent na takmer 200 mil. eur.

Rekordné rasty zaznamenala banka v priebehu 1. polroka aj v počte aktívnych klientov. Aj vďaka novým a aktívnym klientom vzrástli v medziročnom porovnaní zostatky na bežných účtoch o 73 percent na viac ako 760 mil. eur, objem termínovaných vkladov banka medziročne zvýšila o 48 percent na 1,2 mld. eur a celkové vklady obyvateľstva medziročne vzrástli o viac ako 57 percent na 2,1 mld. eur.

Prima banka je dnes bankou s treťou najväčšou sieťou pobočiek a bankomatov a za svoje historicky najlepšie biznisové obdobie vďačí vo veľkej miere práve širokej predajnej sieti v podobe 125 pobočiek a takmer 300 bankomatov, ktoré majú klienti k dispozícii vo všetkých 79 okresoch Slovenska.

Kľúčové údaje k 30. júnu 2018 – medziročné porovnanie:

• medziročný nárast objemu úverov o 60 % na 2 984 mil. €
  • medziročný nárast objemu retailových úverov o 60 % na 2 122 mil. €
  • medziročný nárast vkladov o 54 % na 3 112 mil. €
  • medziročný nárast retailových vkladov o 57 % na 2 144 mil. €
  • zvýšenie počtu pobočiek na celkovo 125 a bankomatov na celkovo 288
  • silná kapitálová primeranosť 16,3 %, kapitál Tier-I na úrovni 15,1 %
  • medziročné zlepšenie hospodárskeho výsledku o 36 % z 6,8 mil. € na 9,2  mil. €