Pondelok 18. decembra. Meniny má Sláva

Príprava bánk na euro: Maximum pre spokojnosť klienta

EURO 17.12.2008 | 21:10 0 Komentárov

Príprava na euro v bankách vrcholí. Počas štyroch dní nového roka musia banky previesť v súvislosti s eurom bilióny bajtov. V Slovenskej sporiteľni, najväčšej banke na Slovensku, to celkovo predstavuje viac ako 20 terabajtov, čo je približne 60 tisíc CD nosičov. Eurokonverziu bankových systémov na prelome rokov bude v Slovenskej sporiteľni zabezpečovať 150 zamestnancov.

Zavedeniu eura venuje Slovenská sporiteľňa mimoriadnu pozornosť už vyše dvoch rokov. Celkovo sa do prípravy na euro zapojilo vyše 500 jej zamestnancov. Náklady na zavedenie eura dosiahnu zhruba 25 miliónov eur, pričom najnákladnejšie sú zmeny v informačných technológiách, zabezpečenie logistiky hotovosti a personálne náklady.

„Prechod na euro v bankách môžeme pokojne označiť za projekt desaťročia. Všetky procesy sme nastavili tak, aby klienti mohli prejsť na novú menu bez komplikácií. Od začiatku roka 2009 budú fungovať bankomaty aj platobné terminály. Obchodné miesta budú počas prvých štyroch dní roka 2009 zamieňať koruny na eurá. Ostatné služby, vrátane uskutočňovania platobných príkazov, budú obmedzené práve preto, aby bolo možné všetky systémy previesť na euro,“ hovorí Regina Ovesny-Straka, predsedníčka predstavenstva a generálna riaditeľka Slovenskej sporiteľne.

Bankomaty a platobné karty

Bankomaty Slovenskej sporiteľne budú do posledného dňa roka 2008 vydávať slovenské koruny a od 1. januára 2009 už len eurá. Technickú prestávku bankomatov na prelome rokov 2008 a 2009 obmedzí Slovenská sporiteľňa maximálne na niekoľko minút. Majitelia platobných kariet tak budú môcť mať k dispozícii eurá takmer ihneď po zavedení novej meny. Klienti ani nebudú potrebovať hotovosť, ak  budú platiť platobnými kartami. Do 16. januára 2009 bude možné v obchodoch platiť slovenskými korunami, vydávať z platby za nákup tovaru či služieb sa budú už iba eurá.

Obchodné miesta banky

Slovenská sporiteľňa vyjde v ústrety aj tým, ktorí si nechali zámenu korún na eurá na poslednú chvíľu. Od štvrtka 1. januára do nedele 4. januára 2009 otvorí dve tretiny z viac ako 270 svojich obchodných miest. Budú výhradne zamieňať slovenské koruny na eurá. Klienti musia počítať s tým, že budú čakať na výmenu hotovosti v obchodnom mieste dlhšie ako obvykle. Väčšina obchodných miest Slovenskej sporiteľne bude otvorená vo štvrtok 1. januára 2009 od 10 do 14 hod., v piatok a sobotu 2. a  3. januára 2009 od 8 až do 18 hod. a v nedeľu 4. januára 2009 od 10 do 16 hod.