Streda 15. júla. Meniny má Henrich

Prvá z veží Sky parku čaká na kolaudáciu

Bývanie 05.06.2020 | 11:30 0 Komentárov

Prvá z rezidenčných veží v projekte SKY PARK je hotová a momentálne je v kolaudačnom konaní. Prvá etapa ikonického projektu nového centra Bratislavy bude odovzdaná do užívania koncom roka.

Úplné dokončenie 1. etapy projektu, ktorej súčasťou sú tri rezidenčné veže a administratívna budova SKY PARK Offices, je naplánované na koniec roka 2020. Jej súčasťou bude aj nový mestský park, ktorý už naberá finálny vzhľad a bude prístupný aj pre širokú verejnosť.

Naďalej pokračuje aj rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky – Jurkovičovej teplárne, ktorá by mala byť hotová taktiež do konca tohto roka.

„Aj napriek súčasnej situácii v súvislosti s koronavírusom projekt SKY PARK napreduje podľa plánovaného harmonogramu. V prípade druhej rezidenčnej veže očakávame postupné odovzdávanie bytov novým majiteľom už v letných mesiacoch, pri zvyšných dvoch vežiach to bude koniec roka 2020. Zároveň  dostanú Bratislavčania aj nový mestský park a zrekonštruovanú Jurkovičovu tepláreň,“ hovorí Juraj Nevolník, výkonný riaditeľ pre Penta Real Estate Slovensko.

V prvej veži momentálne prebiehajú technické predobhliadky bytov s budúcimi majiteľmi a dokončovacie práce v exteriéroch. Na zvyšných dvoch rezidenčných objektoch prebiehajú práce vo vnútri bytov, na areálových komunikáciách a taktiež v spoločných priestoroch.

Vo všetkých troch rezidenčných vežiach je takmer 800 bytov, 1 100 parkovacích miest v podzemí projektu a 2 000 m2 plôch určených pre občiansku vybavenosť. Budovy majú 31 nadzemných podlaží, pričom sa v nich nachádzajú 2-izbové, 3-izbové a 4-izbové  byty. Každá z veží má na najvyšších troch poschodiach nadštandardne bytov s panoramatickými výhľadmi na Bratislavu.

V projekte aktuálne naberá finálne kontúry aj nový park pre Bratislavčanov s rozlohou viac ako 30 tisíc metrov štvorcových, čo je približne veľkosť Medickej záhrady. Súčasťou bude bežecký chodník, rôzne športoviská, veľké detské ihrisko, výbeh pre psov či vodné plochy. Na koncepte týchto verejných priestorov spolupracoval okrem ateliéru Zahy Hadid aj známy urbanista Igor Marko a londýnske štúdio Townshend.

Súčasťou 1.etapy projektu SKY PARK je aj rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky – Jurkovičovej teplárne.  Momentálne je dokončená obnova historickej fasády, sú už osadené všetky okná. V posledných týždňoch sa v teplárni inštaloval svetlík. Tým bude budova teplárne úplne uzavretá proti poveternostným vplyvom a následne budú  zahájené práce v interiéri.

Za architektúru adaptácie interiérových priestorov teplárne zodpovedá ateliér ADOM M STUDIO známeho architekta Martina Paška, ktorý sa podieľal na viacerých rekonštrukciách industriálnych pamiatok.

Obnovu plášťa budovy odborne zastrešuje spoločnosť PAMARCH, zameraná na ochranu a rekonštrukciu pamiatok. Dokončenie je plánované na koniec roka 2020. V teplárni sa bude nachádzať coworkingový priestor, reštaurácia a kaviareň spojená s galériou, ktoré budú dostupné pre verejnosť.