Nedeľa 17. decembra. Meniny má Kornélia

Saxo Bank: Kúp, predaj, podrž…

Investície 27.01.2010 | 13:31 0 Komentárov

Aktuálne prognózy Saxo Bank k dennému vývoju na akciových, menových a komoditných trhoch.

Americké akcie včera skončili v červených číslach . Dnešné obchodovanie sa bude niesť v znamení zverejňovania hospodárskych výsledkov spoločností Boeing, Caterpillar, ConocoPhilips, zasadaním FOMC a prejavom US Treasury Secretary Timothyho Geithnera k téme pomoci pre AIG Group.
Aký je dnešný výhľad na akciový a komoditný trh a čo bude na neho vplývať?

• Včerajší prepad v obchodovaní v USA bol zapríčinený najmä špekuláciami okolo začatia postupného sťahovania likvidity FED-om. Akcie poklesli aj napriek výrazne lepším údajom o spotrebiteľskej dôvere a lepším hospodárskym výsledkom firiem.
  • Alcoa Inc. sa posunula vyššie na základe zlepšenia odporúčania analytikov.
  • Apple Inc. zhodnotil po zverejnení lepších výsledkov vďaka rekordným predajom počítačov Macintosh a mobilných zariadení iPhone. Dnes pripravuje predstavenie nového výrobku tzv. „tabletu“.
  • Akcie U.S. Steel Corp. poklesli po tom, čo výrobca ocele zverejnil štvrtú štvrťročnú stratu kvôli poklesu zisku zapríčineného pomalým oživovaním ekonomiky.
  • Podobne je na tom aj spoločnosť Yahoo! Inc., ktorá taktiež zverejnila horšie ako očakávané výsledky kvôli slabému ekonomickému rastu a nižším príjmom.
  • General Motors Co. súhlasil s predajom švédskej automobilky Saab holandskému výrobcovi luxusných aut Spyker Cars NV za cenu 74 mil. USD. GM bude mať v automobilke Saab prioritné akcie v hodnote 326 mil. USD.
  • Keďže znovuzvolenie Bena Bernankeho na post šéfa FED-u je takmer isté, dnešné obchodovanie sa bude niesť v znamení zverejňovania hospodárskych výsledkov spoločností Boeing, Caterpillar, ConocoPhilips, zasadaním FOMC a prejavom US Treasury Secretary Timothyho Geithnera a ďalších predstaviteľov US administratívy v spojitosti s pomocou (bail-out) AIG Group, čo by mohlo vyvolať pochybnosti o správnosti postupu a viesť k odstúpeniu Timothy Geithnera.
  • Očakávame zverejnenie lepších údajov o predajoch nových domov v USA, ktoré spolu aj so znovuzvolením Bena Bernankeho budú predstavovať pozitívum pre riziko. Odporúčame otvoriť si dlhé pozície v akciách a nákupy po poklesoch pred rozhodnutím FOMC o úrokovej miere.
  • Taktiež odporúčame sledovať komentár FOMC k vývoju US ekonomiky, ktorý bude veľmi dôležitý pre ďalšie smerovanie.
  • Výhľad na dnešný deň pre DAX je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy po poklesoch ku 5640 s cieľom na 5680. Stop loss pod 5625.
  • Výhľad na dnešný deň pre FTSE je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy po poklesoch ku 5250 s cieľom na 5290. Stop loss pod 5230.
  • Výhľad na dnešný deň pre S&P500 je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy po zhodnotení ku 1088 s cieľom na 1100. Stop loss pod 1084.
  • Dnešné odporúčanie na nákup (Technické indikátory): Alcatel – Lucent, BBVA, Danone, Delhaize Group, Finmeccanica, Fortis, Hermes, Inditex, MunichRe, Philips Electron, AstraZeneca, Autonomy Corp., BAT, BG Group, Experian, G4S Plc, Reckitt Benckise, Shire, United Utilities.
  • Dnešné odporúčanie na predaj (Technické indikátory): ArcelorMittal, Axa, Banco Santander, Deutsche Boerse, Deutsche Post, Fiat, Heineken, ING Groep, Intesa Sanpaolo, BAE Systems, BHP Billiton, Cobham, Fresnillo, Intertek Group, Kingfisher, Lloyds Banking G., London Stock exc., Lonmin, Next.

Zlato zaznamenalo nárast, kovy s priemyselným využitím klesajú. Aký výhľad na dnešný deň očakávame na trhu s drahými kovmi?

• Počas včerajšieho dňa sa zlato posunulo vyššie na základe špekulácii o tom, že bude opäť nasledovať dlhodobejšia rally na trhu. Zlatu sa podarilo udržať sa nad 100-dňovým kĺzavým priemerom na úrovni 1 085 USD/uncu po výraznom poklese minulý týždeň.
  • Pri pohľade na ostatné kovy s väčším priemyselným použitím sme zaznamenali pokles spôsobený najmä reštriktívnejšou úverovou politikou zo strany Číny.
  • Dnešný výhľad na zlato je mierne pozitívny. Odporúčame  nákup po prelomení úrovne 1 105 s cieľom na 1 115 USD/uncu. Stop pod 1 100.
  • Dnešný výhľad na striebro je mierne negatívny. Odporúčame predaj po prelomení úrovne 16,70 s cieľom na 16,50 USD/uncu. Stop nad 16,80.

Cenová úroveň ropy poklesla. Čo na tento pohyb vplývalo a aký ďalší vývoj sa na ropnom trhu očakáva?

• Ceny ropy boli nižšie , čo bolo spôsobené posilnením USD. Významným faktorom je aj snaha Číny spomaliť ekonomickú a úverovú expanziu.
  • Analytici očakávajú, že zásoby ropy v US budú opäť rásť.
  • Saudsko-arabský minister pre ropu vyhlásil, že ceny ropy v pásme 70-80 USD/barel sú optimálne (poskytujú dostatok príjmov a neobmedzujú ekonomický rast vo svete). Bolo počuť aj špekulácie o nutnosti zníženia ťažby OPEC-om.
  • Dnešný výhľad na ropu je neutrálny .

EUR-u nepomohli ani omnoho lepšie údaje GE IFO indexu.
Aký máte dnes výhľad na eurodolárový trh?

• Výrazne lepšie údaje GE IFO indexu nedokázali EUR-om pohnúť, čo potvrdilo, že čisto ekonomické oživenie neznamená nič oproti rozpočtovým problémom niektorých krajín Eurozóny. Ani včerajšie predstavenie portugalského rozpočtu nepomohlo vyvrátiť pochybnosti o finančnom zdraví krajiny.
  • Je možné, že sa EUR bude pozerať na úrovne okolo 1,400, dokonca po FOMC komentároch možno aj nižšie.
  • Dnešný výhľad na EURUSD je neutrálny. V priebehu dňa očakávame konsolidáciu v pásme 1,4020 – 1,4120 EURUSD, ktorá bude nasledovaná prelomením tohto pásma. Odporúčame uzavretie pozícii pred rozhodnutím FOMC o úrokových sadzbách o 20:15 SEC (neočakávame zmenu).  Mimoriadne dôležitý však bude komentár k ekonomickému vývoju.

Martin Kadlec , Senior Sales Trader, Saxo Bank

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zverejňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.