Pondelok 18. decembra. Meniny má Sláva

Saxo Bank: Kúp, predaj, podrž…

Investície 03.02.2010 | 13:28 0 Komentárov

Aktuálne prognózy Saxo Bank k dennému vývoju na akciových, menových a komoditných trhoch.

Americké akcie ukončili včerajšie obchodovanie v pozitívnom teritóriu. Niekoľko pozitívnych správ z celého sveta pomohlo vniesť dobrú náladu na trhy, čo sa ihneď odrazilo na ich vzraste. Oslabenie USD, rast brazílskeho reálu spôsobený rastom priemyselnej produkcie v Brazílii (čo je ďalší znak oživenia globálnej ekonomiky a potvrdenie, že dopyt po komoditách sa zvýši), ako aj rast predaja existujúcich domov v USA a lepšie hospodárske výsledky firiem boli správy dňa, ktoré hýbali trhmi. Aký výhľad pre komoditné a akciové trhy očakávate na dnešný deň?

• Na základe rastu predaja existujúcich domov si polepšili stavebné firmy.
  • Akcie spoločnosti Lexmark International vzrástli po tom, čo spoločnosť ohlásila očakávanie lepších výsledkov ako sú predpoklady analytikov v Q1 2010 vďaka novým produktom a znižovaniu nákladov.
  • Whirlpool Corp., najväčší výrobca spotrebnej elektroniky , vzrástol po oznámení viac ako dvojnásobného nárastu  príjmov spoločnosti v Q4 2009.
  • News Corp. (majiteľ filmových štúdií Twentieth Century Fox) taktiež vzrástla na základe rastu zisku z nového filmu Avatar a rastúcim tržbám z káblovej televízie.
  • Dnes budú zverejnene údajeISM Non-manufacturing (16:00 SEC). Očakávame, že budú negatívne, keďže sektor služieb v USA má naďalej veľké problémy s oživením.
  • Výhľad na dnešný deň pre DAX je mierne pozitívny. Odporúčame nákup po poklesoch ku 5 710 s cieľom na 5 755. Stop pod 5 695.
  • Výhľad na dnešný deň pre FTSE je mierne pozitívny. Odporúčame nákup po poklesoch ku 5 285 s cieľom na 5 315. Stop pod 5 272.
  • Výhľad na dnešný deň pre S&P500 je mierne pozitívny. Odporúčame nákup po poklesoch ku 1 103 s cieľom na 1 111. Stop pod 1 100.
  • Dnešné odporúčanie na nákup (Technické indikátory): Accor, Akzo Nobel, Alcatel – Lucent, ASML Holding, Banco Popular Es., BASF, Deutsche Boerse, DSM, Finmeccanica, Fortum, BHP Billiton, Cable & Wireless, Cairn Energy, Carnival, Diageo, Eurasian Natural, G4S Plc, International Po., Invensys, Kazakhmys Plc.
  • Dnešné odporúčanie na predaj (Technické indikátory): Aegon, Anheuser-Busch I., Snam Rete Gas, Unione de Banche., Anglo American, BP, Cobham, Severn Trent.

Zlato vzrástlo najviac za posledné obdobie na základe špekulácií o zastavené posilňovania USD. To podporí alternatívne investície do komodít. Aké udalosti naďalej hýbu trhmi s drahými kovmi?

• Ďalší stimulačný balíček vo výške 100 mld. USD zahrnutý v návrhu US rozpočtu znamená ďalšie zadlžovanie a tlačenie peňazí, čo mnohí investori chápu ako dôvod pre investície do ropy a zlata.
  • Dnešný výhľad na zlato je mierne pozitívny. Odporúčame nákup po poklesoch ku 1 114 s cieľom na 1 120 USD/uncu. Stop pod 1 111.
  • Dnešný výhľad na striebro je mierne pozitívny. Odporúčame nákup po poklesoch ku 16,75 s cieľom na 16,84 USD/uncu. Stop pod 16,72.

Komerčné zásoby ropy v USA vzrástli.  Čo sa aktuálne deje na trhu s ropou a zemným plynom?

• Údaje o raste ropy by mohli byť dnes potvrdené aj informáciami o oficiálnych ropných zásobách v USA (rast o 400k). Nadbytok zásob by mohol byť známkou mierneho oslabenia, ale hlavným faktorom posunu cien ropy na vyššie úrovne bude oslabovanie USDzáujem investorov o rizikovejšie aktíva vrátane komodít.
  • Dnešný výhľad na ropu je mierne pozitívny. Odporúčame nákup po prelomení úrovne 77,40 s cieľom na 78,00 USD/barel. Stop pod 77,15.
  • Ceny zemného plynuovplyvňované hlavne dopytom zo strany priemyslu, ktorý je najväčším spotrebiteľom plynu. Počas celého minulého roka ceny klesali, čo bolo zapríčinené poklesom priemyselnej výroby a ekonomickej aktivity.
  • V týchto dňoch vidíme zvýšený záujem o komodity ako alternatívnu investíciu ku oslabujúcemu sa USD. Určitý vplyv ma stále aj chladné počasie. Pri zemnom plyne však nemôžeme očakávať výraznejší nárast cien, pokiaľ sa významne nezvýši ekonomická aktivita.

Čo naďalej figuruje ako hlavný indikátor posunov na menovom trhu EURUSD?

• Komentáre gréckeho premiéra o pôvode krízy v tzv. špekulatívnych hrách, ktorých cieľom bolo oslabenie EUR je úsmevné okrem toho, že je dosť nevhodné. Je veľmi jednoduché klásť vinu na investorov. Presúvajú kapitál na zhodnotenie tam, kde majú najlepšie možnosti. Pozrieť sa na zlé politické rozhodnutia a falšovanie štatistík, ktoré sa datuje k roku 1999, kedy sa EUR uviedlo do života, by bolo hodné uváženia.
  • Grécky premiér opäť vysvetlil program znižovania dlhov cez zmrazenie rastu platov vo verejnom sektore,  zvýšením veku na odchod do dôchodku, zvýšením daní a reformou daňového systému. Celkovo však plán kladie dôraz na príjmovú časť a nie na razantné znižovanie výdavkov (len toto je momentálne správny prístup). Zamyslenie sa nad prirovnaním postupu gréckych politikov s tým, čo zažívame aj v našich zemepisných šírkach, stojí za to.
  • Krátkodobé posilnenie EUR je spôsobené návratom chuti investorov investovať do rizikovejších aktív, čo však bude pôsobiť pozitívne na EUR len dočasne.
  • Dnešný výhľad na EURUSD je mierne pozitívny. Odporúčame nákup po prelomení 1,3985 s posunom na 1,4050, prípadne na 1,4080 EURUSD. Stop pod 1,3935.

Martin Kadlec , Senior Sales Trader, Saxo Bank

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zverejňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.