Sobota 16. decembra. Meniny má Albína

Saxo Bank: Kúp, predaj, podrž…

Investície 18.12.2009 | 13:16 0 Komentárov

Aktuálne prognózy Saxo Bank k dennému vývoju na akciových a menových trhoch.

Vo štvrtok klesala ropa aj zlato. Ropa po predchádzajúcom raste včera jemne oslabila a januárový futures kontrakt ropy WTI včera uzatváral obchodovanie na úrovni 72,64 USD/barel. Zlato takisto oslabilo, ale výraznejšie, keď februárové dodávky zlata na newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 21,70 USD na úroveň 1 114,50 USD/uncu. Tento týždeň bol bohatý na zverejnenia makrodát. Aký to malo vplyv na akciový a komoditný trh?

• Americké akciové trhy ukončili včerajšie obchodovanie v červených číslach. Hlavnými faktormi poklesu cien boli predaje akcii Citigroup Inc., horšie hospodárske výsledky spoločnosti FedEx Corp. a neočakávaný nárast žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA.
  • Citigroup Ing. predáva nové akcie, aby získala dostatočné prostriedky na splatenie finančnej pomoci od vlády. Včerajší predaj prebehol za výrazne nízku cenu.  Keďže predaj bol realizovaný za nižšiu cenu ako US vláda zaplatila za akcie (počas preberania kontroly a poskytovania pomoci),  plánovaný predaj podielu vlády v Citigroup bol odložený o 90 dní. Akcie spoločnosti FedEx poklesli, keď horšie výsledky boli v rámci očakávaní analytikov. Spoločnosť FedEx je „indikátorom“ ekonomickej aktivity po celom svete, keďže prepravuje všetko od drobných zásielok až po stroje. Horšie výsledky svedčia a menšej ekonomickej aktivite vo svete.
  • V posledných dňoch ceny ropy poklesli ako reakcia na posilňujúci sa USD, ktorý vyvoláva menší záujem investorov o komodity ako ochrana pred infláciou. Na druhej strane včerajší nárast bol zapríčinený lepšími vyhliadkami ekonomiky USA a väčším poklesom oficiálnych zásob ropy.
  • Dnes nebudú zverejnené významné údaje z USA, ale doporučujeme sledovať údaje o IFO (Index podnikateľskej aktivity) z Nemecka (o 10:00 SEC).
  • Dnešné odporúčanie na nákup (Technické indikátory): Deutsche Boerse, Fiat, Fortum, PPR, Reed Elsevier, Saipem, Vallourec.
  • Dnešné odporúčanie na predaj (Technické indikátory): Abertis Infraest., Accor, Alcatel – Lucent, Alstom, ASML Holding, Banco Popular Es., Banco Santander, BBVA, ENI.
  • Výhľad na dnešný deň pre DAX je mierne negatívny. Odporúčame predaj okolo úrovne  5834 s cieľom pri 5775. Stop nad 5860.
  • Výhľad na dnešný deň pre FTSE je mierne negatívny.  Odporúčame predaje po zhodnotení smerom ku 5220 s cieľom na 5176. Stop nad 5238.
  • Výhľad na dnešný deň pre S&P500 je mierne negatívny. Odporúčame predaje po zhodnotení  smerom ku 1102 s cieľom na 1093. Stop nad 1106.
  • Dnešný výhľad na ropu je mierne negatívny. Odporúčame predaje okolo úrovne 73,00 USD s cieľom na 71,00 USD/barel. Stop nad 73,70.
  • Dnešný výhľad na zlato je mierne negatívny. Odporúčame predaje po zhodnotení smerom ku 1116 USD s cieľom na 1098 USD/uncu. Stop nad 1122.
  • Dnešný výhľad na striebro je mierne negatívny. Odporúčame predaje po zhodnotení smerom ku 17,50 USD s cieľom na 17,10 USD/uncu. Stop nad 17,70.

V týchto dňoch vidíme, ako sa cena zlata prepadáva a Saxo Bank tvrdí, že jeho cena bude rásť do roku 2014 až k úrovni 1500 USD/uncu. Je to reálne?

• Ako hlavný faktor poklesu cien zlata vidíme vo výraznom posilnení USD.  Keďže zlato, podobne ako aj ostatne komodity, sa oceňuje v USD, tak sa rast USD automaticky premietol do poklesu cien. Je to dané takisto aj ďalšími faktorom, ako je menší záujem investorov o zlato a komodity ako ochrana pred infláciou.
  • Rast cien zlata do roku 2014 na úroveň 1500 USD/uncu môže byť reálny, ak by USA zaznamenali vyššiu infláciu, ktorá by viedla k znehodnoteniu USD a výraznému rastu cien. Toto nemuší byť až také nepravdepodobné vzhľadom na obrovský objem USD, ktorý bol „napumpovaný“ do ekonomiky v podobe záchranných balíčkov.
  • Ako vplývajú na EUR fiškálne problémy Grécka? Aký máte dnes výhľad na eurodolárový trh?
  • EURUSD je stále ovplyvnené posilňovaním USD. Naviac, EUR nepomáha ani situácia spojená s rozpočtovými problémami Grécka.
  • Na EURUSD máme dnes mierne negatívny výhľad. Môžeme vidieť posun na 1,4410, s možnosťou ďalšej korekcie ku 1,4480 pred ďalším prepadom nižšie. Cieľovú úroveň vidíme na 1,4300 EURUSD.

Upozornil by som na zaujímavý vývoj menového páru EURCHF. V Eurozóne je po nedávnom 12-mesačnom tendri ECB veľký prebytok likvidity, čo tlačí úrokové sadzby na nižšie úrovne. Následne investori predávajú EUR a nakupujú CHF, čo vyvoláva tlak na zhodnotenie CHF. SNB zatiaľ nezasiahla, ale je zaujímavé sledovať tento vývoj. Z krátkodobého hľadiska long EURCHF môže byť zaujímavý obchod, dlhodobo sme však naladení na short EURCHF.

Martin Kadlec, konzultant Saxo Bank pre SR a ČR

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zverejňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.