Streda 20. septembra. Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Saxo Bank oslavuje 25. výročie

Saxo Bank pôsobí na trhu už 25 rokov. Z pioniera v oblasti online finančných obchodov sa za ten čas stala vedúca spoločnosť v prístupe na globálne kapitálové trhy, kde dnes obsluhuje tak koncových, ako aj inštitucionálnych, zákazníkov z viac ako 170 krajín.

V septembri 1999 vznikla v srdci Kodane malá brokerská spoločnosť Saxo Bank. Jej zakladateľmi boli Lars Seier Christensen a Kim Fournais. Obaja sa rýchlo chytili príležitosti, ktorú poskytol zrod internetu a digitalizácia, aby sa odlíšili od konkurencie a poskytli svojim zákazníkom lepšie služby, viac produktov a nižšie ceny. V roku 1998 spoločnosť uviedla svoju prvú online obchodnú platformu, čím sa stala fintech spoločnosťou ešte skôr, ako tento termín vôbec vznikol. Dnes, po 25 rokoch, Saxo Bank zamestnáva 1500 ľudí po celom svete.

Spoluzakladateľ spoločnosti Kim Fournais hovorí:

Vybudovanie Saxo Bank z malej brokerskej spoločnosti na banku a technologickú spoločnosť svetových rozmerov je mojim celoživotným poslaním. Som mimoriadne hrdý, že sa nám to podarilo. Nebolo by to však možné bez našich fantastických kolegov, ktorí každodenne odvádzajú svoj diel práce tak, aby sme našim klientom dokázali poskytnúť obojstranne prospešné riešenia. Som pyšný na to, že máme u nás toľko talentov.

25 rokov nie je samozrejme v bankovom prostredí nejako veľa, no určite je to rekord vo fintech odvetví. Náš cieľ zostáva nemenný. Je ním demokratizácia finančných investícií a obchodov s použitím najnovších technológií. Chceme investorom a obchodníkom poskytnúť rovnaké nástroje a prístup na trhy, ako majú veľké finančné inštitúcie a portfólio manažéri.

Spôsob obchodovania na trhoch sa od uvedenia našej prvej online platformy podstatne zmenil. Ako pionier v tejto oblasti sme boli medzi prvými bankami, ktoré sa odstrihli od pevných liniek a papierových výkazov a využili online prostredie so “živými” cenami, rýchlou exekúciou príkazov a stále rastúcou transparentnosťou.

V posledných rokoch sme rozšírili našu ponuku s cieľom reagovať na ďalšiu zmenu v správaní klientov, ktorou je posun k mobilnému finančníctvu. V auguste tohto roka prekonalo využívanie mobilnej a tabletovej verzie aplikácie SaxoTraderGO u nás pripojenie cez klasický počítač.

Saxo Bank obsluhuje klientov prostredníctvom jedinečnej multi-asset platformy, ktorá získala viacero ocenení. Schopnosť lacno a efektívne umožniť prístup na finančné trhy v 28 jazykoch, všetkých menách a cez rôzne zariadenia je podľa nás zásadný prielom v demokratizácií investovania.

Saxo Bank zároveň ponúka službu „Banking as a Service” pre iné finančné inštitúcie. Našu obchodnú infraštruktúru takto vyžíva ako svoju technologickú platformu viac ako 120 finančných inštitúcií po celom svete.

Som presvedčený, že Saxo Bank bude vo svojej expanzii pokračovať. Kombinácia dopytu klientov, technologického pokroku a regulácie vytvára perfektné prostredie pre realizáciu našich rastových plánov v nasledujúcich rokoch.

V adaptácií najnovších technológií sme vždy popredu. V žiadnom prípade preto nechceme zaspať na vavrínoch. Nedávny vývoj v robotike a umelej inteligencii nám poskytuje príležitosť poskytovať klientov ešte lepšie digitálne služby. V tejto súvislosti sme napríklad nedávno uviedli našu digitalizovanú automatizovanú investičnú službu SaxoSelect. Zároveň sme sa stali prvým poskytovateľom, ktorý umožnil digitálne obchodovať s firemných a vládnymi dlhopismi.

Hospodárske výsledky zverejnené v auguste hovoria o 45 percentom nárast zisku v prvom polroku. Kolaterálny depozit našich klientov prekonal začiatkom roka sto miliárd dánskych korún, čo je zhruba 13,5 mld. eur.