Utorok 11. decembra. Meniny má Hilda

Saxo Bank potvrdila strategických investorov Geely Holding Group a Sampo plc

Banky 19.09.2018 | 21:24 0 Komentárov

Spoločnosť Saxo Bank získala všetky potrebné povolenia a splnila legislatívne požiadavky potrebné na to, aby čínska firma Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd a fínska Sampo plc získali podiel v Saxo Bank.

Celkový podiel pre Geely Group je 52 percent a pre Sampo 19,9 percenta Podiel generálneho riaditeľa a zakladateľa Kima Fournaise vo výške 25,71 percenta sa nemení. Transakcia stanovila hodnotu Saxo Bank na 1,325 mld. eur. Zároveň bol na mimoriadnom valnom zhromaždení zvolený Daniel Donghua Li novým predsedom predstavenstva.

V októbri 2017 akcionári skupiny Saxo Bank oznámili, že dostali ponuku od spoločnosti Geely Financials Denmark A / S, dánskej pobočky Geely Holding Group, na odkúpenie väčšinového podielu v Saxo Bank. V rovnakom čase spoločnosť Sampo, popredná škandinávska skupina poskytujúca finančné služby, podala ponuku na odkúpenie 19,9% podielu v Saxo Bank. Uzavretie tejto transakcie znamená, že spoločnosť TPG Capital, spoluzakladateľ Saxo Bank Lars Seier Christensen a spoločnosť SinarMas predajú svoje podiely zodpovedajúce 29,26%, 25,71% a 9,9 percenta. Zároveň niekoľko minoritných akcionárov súhlasilo, že svoje akcie predá spoločnostiam Geely Holding Group a Sampo.

Vzhľadom k medzinárodnému postaveniu Saxo Bank podliehal celý proces uzatvorenia tejto transakcie legislatívnemu schváleniu zo strany 11 rôznych finančných a protimonopolných úradov. Začiatkom tohto roka získali spoločnosti Geely Holding Group a Sampo súhlas s nákupom akcií od dánskeho finančného úradu (FSA). Na mimoriadnom valnom zhromaždení, ktoré sa konalo 13. septembra 2018 sa potom akcionári Saxo Bank dohodli na novom zložení predstavenstva a predsedom predstavenstva Saxo Bank sa stal Daniel Donghua Li, finančný riaditeľ a výkonný více-prezident Geely Holding Group. Podpredsedom sa stal Henrik Normann. Po valnom zhromaždení sú novými členmi predstavenstva Saxo Bank:

• Daniel Donghua Li, predseda
  • Henrik Normann, podpredseda
  • Ian Zhang, člen predstavenstva
  • Preben Damgaard, člen predstavenstva
  • Patrick Lapveteläinen, člen predstavenstva

Generálny riaditeľ a zakladateľ Saxo Bank Kim Fournais uviedol: „Vítame nových akcionárov Geely a Sampo. Pre Saxo Bank aj pre mňa osobne ide o významný míľnik. Spoločnosti Geely aj Sampo majú skvelú povesť a som presvedčený, že nová vlastnícka štruktúra pre nás bude predstavovať ten správny základ pre budúci dlhodobý rast. Vďaka spoločnosti Geely získame silnú pozíciu na rastových ázijských trhoch, ktorých základom je Veľká Čína. Skupina Sampo, popredný investor v škandinávskych finančných službách, ďalej posilňuje našu pozíciu v Škandinávii.“

Daniel Donghua Li, finančný riaditeľ a výkonný viceprezident Geely Group a predseda predstavenstva Saxo Bank uviedol: „Veríme, že technológie a produkty Saxo Bank prinášajú vysokú hodnotu, ktorú je možné vďaka ich skvelej povesti v oblasti svetových finančných a regulačných technológií efektívne rozšíriť v celom ázijskom regióne. Predpokladáme, že dôjde k vytvoreniu synergií a rozvoju finančných služieb na čínskom trhu.“

Kari Stadigh, generálny riaditeľ a prezident Sampo Group uviedol: „Saxo Bank je výnimočne zaujímavou spoločnosťou medzi severskými fintech firmami. Jej jedinečné investičné platformy sú podľa nášho názoru najlepšie na trhu a ponúkajú úžasný globálny potenciál. Tešíme sa, že budeme súčasťou tohto úspešného biznisu.“