Piatok 15. decembra. Meniny má Ivica

Skupina HSBC: V roku 2008 sme patrili k najziskovejším bankám na svete. Začiatok roku 2009 nám prináša ďalšie zisky

Banky 16.03.2009 | 11:56 0 Komentárov

Skupina HSBC zostáva jednou z najziskovejších svetových bánk a to na rôznych územiach. Bankovníctvo globálnych transakcií generuje zisk a kríza prináša príležitosti.

Skupina HSBC zostáva jednou z najziskovejších svetových bánk.

Skupina HSBC nie je voči finančnej kríze imúnna, no vďaka jej silným základom a širokej príjmovej základni dokázala vykázať výsledky, ktoré demonštrujú jej schopnosť ustáť búrku.

Bez odpisov goodwillu bol zisk pred zdanením za celý rok 19,9 mld. USD, čo je o 18% menej než v roku 2007. Vykázaný zisk pred
zdanením činil 9,3 mld. USD, čo predstavuje pokles o 62%.

Michael Geoghegan, výkonný riaditeľ skupiny, povedal: „Toto bol jedinečný rok, a v tejto jedinečnej situácii sme boli veľmi ziskoví. Domnievam sa, že v roku 2008 sme patrili k najziskovejším bankám na svete. V mnohých oblastiach sme dosiahli vynikajúce výsledky.“

Čistý príjem skupiny z podnikateľskej činnosti pred započítaním nákladov na oprávky úverov a iných rezerv na úverové riziká sa zvýšil o 3% na hodnotu 81,7 mld. USD, zatiaľ čo náklady na oprávky úverov a iné rezervy na úverové riziká stúpli na hodnotu 24,9 mld. USD. Ak nepočítame odpisy goodwillu, výnosy na akciu klesli o 18%, na hodnotu 1,36 USD.

Ziskoví na rôznych územiach

Všetky regióny okrem Severnej Ameriky sú ziskové. A hoci výsledky v tomto regióne neboli v roku 2008 optimistické, skupina HSBC na tomto trhu zostáva aj naďalej, pričom s výnimkou kreditných kariet prestane predávať nové úvery z oblasti spotrebiteľského financovania.  V Európe činil zisk 10,9 mld. USD, čo je o 26% viac. V Ázii bol zisk pred zdanením 11,9 mld. USD, čo je o 11% menej, než výsledok, vykázaný za rok 2007, ktorý ťažil zo silných príjmov naviazaných na akciové trhy a zisky z rozriedenia vlastníctva v čínskych pridružených spoločnostiach.

Okrem Hongkongu vzrástol zisk pred zdanením o 8% na hodnotu 6,5 mld. USD v celej Ázii a Pacifiku, vrátane Stredného východu, pričom India, Čína a Stredný východ vykázali vynikajúce výsledky.

Zisk pred zdanením v Latinskej Amerike činil 2 mld. USD, čo je o 6% menej. Pokles bol spôsobený vyššími nákladmi na oprávky úverov.

Bankovníctvo globálnych transakcií generuje zisk.

Divízia Global Transaction Banking (bankovníctvo globálnych transakcií) generovala v roku 2008 príjmy 9,1 mld. USD, a to za služby CMB (komerčné bankovníctvo) a Global Banking and Markets (globálne bankovníctvo a finančné trhy).

„V roku 2009 budú trhy naďalej ťažké, no začiatok roka sme mali úžasný. Na trhu existuje istá volatilita sprevádzaná veľkým objemom transakcií. Reálne príležitosti vidím prichádzať z aktuálej situácie v bankovníctve“, povedal Stuart Gulliver, výkonný riaditeľ služby Global Banking and Markets.

Divízia Global Transaction Banking generovala výnosy vo výške 9,1 mld. USD a to prostredníctvom CMB a Global Banking and Markets, čo je oproti roku 2007 o 7% viac. Dobré výsledky mali aj divízie obchodného financovania (+ 29%) a cenných papierov (+ 10%).

Kríza prináša príležitosti.

Rok 2009 bude extrémne náročným rokom plným výziev.  HSBC očakáva, že Ázia, Južná Amerika a Stredný východ budú patriť medzi najodolnejšie trhy, ale aj oni budú pravdepodobne svedkami istých obmedzení. Veľká Británia a  USA čelia rastúcej nezamestnanosti a útlmu na trhoch bývania v rokoch 2009 až do roku 2010.  USA je ťahúňom svetovej ekonomiky a preto rast globálnej ekonomiky závisí od obnovy USA .

HSBC odoláva kríze výrazne lepšie než väčšina ostatných inštitúcií vďaka svojej kapitálovej sile, likvidite a diverzifikovanému pôsobeniu.  Ako povedal Stephen Green, stratégia skupiny HSBC bola otestovaná a osvedčila sa. „Naďalej budeme podnikať tak, že sa zameriame na rýchlejšie rastúce trhy na celom svete a na podniky, pri ktorých je dôležitá medzinárodná prepojiteľnosť – a to všetko z pozície finančnej sily.“