Nedeľa 17. decembra. Meniny má Kornélia

Slovenská sporiteľňa zlacňuje pred Vianocami spotrebné úvery

Banky 12.12.2008 | 14:06 0 Komentárov

Slovenská sporiteľňa reaguje na vývoj úrokových sadzieb a od pondelka, 15. decembra 2008, upravuje úrokové sadzby pri spotrebných úveroch aj termínovaných vkladoch. Pred Vianocami bude Slovenská sporiteľňa požičiavať klientom finančné prostriedky prostredníctvom spotrebných úverov nezabezpečených nehnuteľnosťou lacnejšie o 0,35 % p. a. Klesajú aj úrokové sadzby vybraných úverov pre podnikateľov. Úrokové sadzby termínovaných vkladov sa tiež menia, v závislosti od doby viazanosti vkladu.

Spotrebné úvery

Vývoj úrokových sadzieb na medzibankovom trhu umožnil Slovenskej sporiteľni znížiť úrokové sadzby spotrebných úverov, pričom najnižšia úroková sadzba klesne už od 15. decembra 2008 z 10,15 % na 9,80 %. K zníženiu prichádza práve v období, keď Slovenská sporiteľňa zaznamenáva najviac žiadostí o poskytnutie spotrebných úverov. „Pred Vianocami je v porovnaní so zvyškom roka najvyšší záujem o spotrebné úvery. Nižšie sadzby znamenajú dostupnejšie úvery, preto očakávame, že objem poskytnutých úverov do konca roka porastie. Slováci si požičiavajú väčšie sumy ako v minulosti. Priemerná výška týchto úverov medziročne vzrástla o 15-tisíc a presiahla už 150 tisíc korún. Vďaka nižším sadzbám budú dostupnejšie aj úvery pre podnikateľov,“ hovorí Michaela Trojčáková, vedúca odboru financovania Slovenskej sporiteľne.

Termínované vklady

Úrokové sadzby termínovaných vkladov s jednomesačnou viazanosťou vzrastú od 15. decembra 2008 na 2,2 %. „Termínované vklady s mesačnou viazanosťou sú pre klientov tesne pred prechodom na euro ideálnou alternatívou, ako na krátky čas uložiť svoje voľné peniaze do banky. V Slovenskej sporiteľni im ich bezplatne prevedieme na novú menu,“ hovorí Štefan Panenka, vedúci odboru klientskych investícií Slovenskej sporiteľne.  Úrokové sadzby na termínovaných vkladoch s trojmesačnou viazanosťou ostávajú naďalej na úrovni 3,5 %, napriek zníženiu úrokových sadzieb vyhlasovaných Európskou centrálnou bankou. Vklady s polročnou viazanosťou klesnú na 3 % a s ročnou viazanosťou klesnú na 2,5 %.

Doba viazanosti vkladu

Úr. sadzby od 15. 12. 2008 p. a.

Úr. sadzby do 14. 12. 2008 p. a.

1 mesiac

2,20 %

1,50 – 1,70 %

3 mesiace

3,50 %

6 mesiacov

3,00 %

3,40 %

12 mesiacov

2,50 %

3,30 %

Pred prechodom na euro je záujem klientov o vkladanie peňazí do Slovenskej sporiteľne obrovský. Prírastok termínovaných vkladov v Slovenskej sporiteľni bol v októbri a novembri 2008 takmer osemnásobne vyšší ako počas rovnakého obdobia minulého roka. Celkovo pribudlo za október a november 2008 na termínovaných vkladoch takmer 14 miliárd korún. Odporúčame občanom, aby si nenechávali výmenu hotovosti na poslednú chvíľu a vložili koruny do banky ešte pred koncom roka 2008.