Nedeľa 17. decembra. Meniny má Kornélia

Slovenská sporiteľňa zlacňuje úvery na bývanie a zavádza novú 3-ročnú fixáciu

Banky 29.05.2009 | 12:20 0 Komentárov

Slovenská sporiteľňa reaguje na vývoj na peňažnom trhu a od pondelka 1. júna znižuje úrokové sadzby úverov na bývanie. Výhodnejšie úvery získajú klienti pri všetkých druhoch fixácií. Banka tiež prichádza s novou, trojročnou fixáciou úrokovej miery.

K najvýraznejšiemu poklesu, o 0,36 %, dôjde pri desaťročnej fixácii, kde môžu klienti získať úrokovú sadzbu už od 5,79 %. Najatraktívnejšou stále zostáva jednoročná fixácia, kde úroková sadzba po znížení o 0,31 % bude začínať už od 4,79 %. Novo zavedená trojročná fixácia začína na 4,99 % p. a.

„V súčasnosti sa ťažšie predpokladá vývoj na finančných trhoch, preto sú peniaze na dlhšie obdobie drahšie. Pre banky je rozdiel v cene medzi ich získaním na 1 a 5 rokov značný a to sa premieta do konečnej úrokovej sadzby. Vzniká tak priestor pre trojročnú fixáciu, ktorá je vhodným kompromisom pre klientov, ktorí chcú získať výhodný úver s istotou stabilnej splátky“ hovorí Michaela Trojčáková, vedúca odboru financovania Slovenskej sporiteľne.

Zníženie úrokových sadzieb sa dotkne aj Hypotekárneho úveru pre mladých. Klienti do 35 rokov tak budú môcť úver na bývanie získať už od 1,79 %. V tomto roku je zvýhodnený o 3 % p. a., pričom 2 % prispieva štát a 1 % banka, ktorá im úver poskytne.

Úrokové sadzby ÚveruPLUS:

Úr. sadzby od 1. 6. 2009 Úr. sadzby do 31. 5. 2009
  1-ročná fixácia od 4,79 % p. a. od 5,10 % p. a.
  3-ročná fixácia od 4,99 % p. a.
  5-ročná fixácia od 5,19 % p. a. od 5,40 % p. a.
10-ročná fixácia od 5,79%  p. a. od 6,15 % p. a.

Pri ÚverePlus vo výške 50 000 €, s jednoročnou fixáciou a splatnosťou 20 rokov bude po znížení úrokovej sadzby na 4,79 % mesačná splátka vo výške 327,20 €. Klient tak každý mesiac ušetrí 8,54 €, za celú dobu splatnosti 2 049,87€.

Slovenská sporiteľňa poskytla v marci viac ako 1 400 úverov na bývanie v celkovom objeme viac ako 64 500 000 €, čo predstavuje až 36 % podiel na slovenskom bankovom trhu. „Mnoho ľudí odkladalo úver kvôli hektickému koncu roka, nejasným dopadom krízy a eurokonverzii. Teraz sa klienti pomaly zbavujú obáv a navyše začiatok jari je tradične obdobím rekonštrukcií,“ vysvetľuje M. Trojčáková.