Nedeľa 17. decembra. Meniny má Kornélia

Slovensko je jednou z deviatich krajín EÚ, ktorých vlády sa nemuseli podieľať na záchrane bankového sektora

Banky 14.10.2009 | 21:14 0 Komentárov

Podľa Slovenskej bankovej asociácie (SBA) je slovenský bankový sektor aj po roku od prvých dopadov krízy na slovenskú ekonomiku silný a stabilný vďaka zodpovednému a obozretnému podnikaniu v minulosti.

V zložitom období dopadov finančnej krízy na slovenské hospodárstvo, a aj pri výraznom znížení zisku, je jedným z pilierov slovenskej ekonomiky a významným podporovateľom projektov pomáhajúcich klientom bánk preklenúť nepriaznivé krízové obdobie.

V súvislosti s dopadmi finančnej krízy na európsky bankový sektor prijali v priebehu minulého roka európske krajiny programy pomoci komerčným bankám. Slovensko je však jednou z deviatich krajín EÚ, ktorých vlády sa nemuseli podieľať na záchrane bankového sektora. „To, že je slovenský bankový sektor zdravý a vitálny, napriek finančnej kríze, je dôkazom, že sa slovenské banky správali a správajú rozvážne a obozretne,“ hovorí Igor Vida, prezident SBA.

Vlády krajín EÚ  schválili v priebehu tohto roka programy v celkovej výške prevyšujúcej 3,5 bil. EUR, (t.j. takmer tretinu HDP celej EÚ), reálne do dnešného dňa boli využité programy v celkovej výške nepresahujúcej polovicu tejto sumy, t.j. 1,5 bil. EUR. Väčšina z tejto využitej pomoci sa však týka poskytnutia garancií na cenné papiere vydané bankami (8 % HDP EÚ), ktoré nemali priamy finančný dopad na verejné financie. Priame posilnenie kapitálu bánk stálo vlády 0,5 % z celkového HDP EÚ.

Krajinou s najväčším objemom čerpanej štátnej pomoci pre bankový sektor je Írsko. Reálne využitá pomoc presahuje 227% z HDP Írska. Až 99% z tejto pomoci malo formu garancií vlády na vydané cenné papiere. Priame posilnenie kapitálu bánk stálo Írsko doteraz 2,1% HDP. Najvýraznejšie sa na posilnení kapitálu bánk (k HDP) podieľali vlády v Holandsku a Luxembursku (7,9%) a Belgicku (5,7%).

Z pohľadu bánk za najväčší problém tejto krízy považujeme naštrbenie dôvery k bankovému sektoru. Kondícia slovenských bánk je však dôkazom a súčasne i zárukou toho, že banky viedli a vedú zodpovednú stratégiu správy peňazí svojich klientov. Očakávame, že štát bude vytvárať podmienky pre stabilné podnikateľské prostredie a znižovať tlak na rast počtu nezamestnaných. Tým zabráni vzniku nových objemov nesplácaných úverov a bankový sektor získa na stabilite, zvýši úverovanie a ešte významnejšie podporí ekonomiku a potrebné projekty,“ konštatuje Igor Vida.

Vládne intervencie bankovému sektoru (% HDP krajiny)

abcdef schválená  pomoc použitá  pomoc
IE 230,3 227,3
PL 0 0
RO 0 0
SK 0 0

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zvereňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.