Piatok 15. decembra. Meniny má Ivica

Spoločnosť MasterCard Europe potvrdzuje aj v treťom štvrťroku 2009 rastové tendencie

Radíme 09.11.2009 | 13:18 0 Komentárov

Spoločnosť MasterCard Europe oznámila svoje prevádzkové výsledky dosiahnuté v európskom regióne počas tretieho štvrťroku 2009. V tomto regióne sa potvrdzuje rastúci trend používania elektronických platieb. Miera, v ktorej európski spotrebitelia využívali karty MasterCard na nákupy, vzrástla medziročne o 5,2 %.

„Pre kartový biznis sú naše výsledky veľmi pozitívnou správou. V súčasnom ekonomickom prostredí spotrebitelia omnoho viac zvažujú, za čo majú utrácať svoje peniaze. Skutočnosťou však ostáva, že si pre svoje platby stále častejšie vyberajú karty MasterCard a Maestro, čo svedčí o tom, že sa pri výbere platobných kariet sústreďujú predovšetkým na ich pridanú hodnotu,“ hovorí Javier Perez, prezident MasterCard Europe.

„Pri elektronických platbách si môžu spotrebitelia sami určiť doplnkové služby ako cash-back alebo poistenie, väčšiu bezpečnosť a spôsob správy svojich financií. Preto aj naďalej spolupracujeme s finančnými ústavmi našich klientov, aby sme vytvorili a dodávali také kartové programy, ktoré naplnia rastúce požiadavky klientov na vysokú pridanú hodnotu ich kariet. Našou snahou je rozširovať kartové programy tak, aby sme čo najviac vyhoveli nárokom spotrebiteľov. Zvýšili sme počet „sociálnych“ programov, rozšírili sme škálu našich „prémiových“ programov a funkciu správy financií sme začlenili aj do našej debetnej platformy Maestro,“ dodáva Javier Perez.

Európske výsledky

V treťom štvrťroku 2009 vykázal európsky región v porovnaní s tretím štvrťrokom 2008 medziročný nárast hrubej dolárovej hodnoty transakcií realizovaných kartami MasterCard o 0,2 %, nárast objemu platieb u obchodníkov o 1,6 %, nárast počtu nákupných transakcií o 5,2 % a pokles hotovostných transakcií o 2,7 %.
V období od 1. júla do 30. septembra 2009 európski držitelia kariet zrealizovali pomocou svojich kariet značky MasterCard viac ako 1,7 miliardy nákupných transakcií, vrátane internetových transakcií.

K 30. septembru 2009 vydali partnerské finančné inštitúcie v Európe celkovo 197 miliónov kariet MasterCard (bez značiek Maestro a Cirrus), čo je o 1,9 % viac ako v rovnakom štvrťroku 2008. Európania môžu svoje karty MasterCard využívať na 8,7 milióna akceptačných miest v regióne a 29,4 milióna akceptačných miest na celom svete.

Značka Maestro sa navyše objavila na 305 miliónoch kariet. Spotrebitelia môžu teraz s kartami Maestro nakupovať u viac ako 7,4 milióna obchodníkov v Európe a 12,3 milióna obchodníkov na celom svete.

V práve skončenom štvrťroku dosiahla spoločnosť MasterCard v celoeurópskom meradle rad významných obchodných úspechov, ku ktorým okrem iných patria:

Význam „odmien“ a vernostných programov sa na trhoch európskeho regiónu dostáva stále viac do popredia záujmu. V Českej republike zaviedla spoločnosť MasterCard v spolupráci s GE Money Bank a spoločnosťou Tesco nový program vernostných kariet – prvý svojho druhu v krajine. V Nemecku došlo v spolupráci s Deutsche Bank k prepracovaniu najznámejšieho vernostného programu – DeutschlandCard. Táto karta teraz slúži ako platobná i vernostná.

Bezkontaktný platobný systém MasterCard PayPass v Európe stále expanduje a prvýkrát bol zavedený aj v Maďarsku, kde príslušné karty vydáva banka OTP. K prvým budapeštianskym obchodníkom, ktorí karty prijímajú, patria reštaurácie rýchleho občerstvenia, napr. Burger King a McDonalds, predajne novín a kiná. Na Slovensku oslávili prvé výročie zapojenia svojej krajiny do systému PayPass. Platobné hodinky PayPass Birdie Watch tu od júla 2009 poskytuje VOLKSBANK.

Produktový rad Maestro bol ďalej posilnený zavedením prvej európskej karty Maestro s bezplatnou aplikáciou „správcu financií“. V Poľsku zároveň išlo o prvé zavedenie karty Maestro do debetného portfólia Millennium Bank.

–  Rozsah akceptácie kariet Maestro sa tento rok v Belgicku výrazne rozšíril. Za podpory bánk KBC, CBC a Centea bola zavedená akceptácia platobných kariet pre elektronické obchodovanie. V Belgicku a Luxembursku začali karty Maestro prijímať aj čerpacie stanice. Otvára sa tak ďalšia veľká príležitosť v rámci SEPA, a to vďaka partnerstvu s prevádzkovateľom čerpacích staníc – spoločnosťou Tokheim. Toto partnerstvo dáva medzinárodným zákazníkom konkurenčnú výhodu akceptácie debetných kariet v rámci SEPA, a to práve v sektore zameranom na európsku cestujúcu verejnosť.

O spoločnosti MasterCard Europe

Spoločnosť MasterCard Europe je subjekt zodpovedný za riadenie obchodnej činnosti MasterCard Worldwide v Európe. MasterCard Europe, so sídlom v belgickom Waterloo, spolupracuje s 51 európskymi krajinami, ktoré sú administratívne rozdelené do troch zákazníckych oblastí. Tieto oblasti zahŕňajú jednotný európsky platobný priestor (SEPA), vyspelé trhy a rozvojové trhy Európy, ktoré siahajú až k východným hraniciam Ruska. Vďaka svojej sieti miestnych zastúpení dokáže MasterCard Europe napĺňať rozličné potreby zákazníkov na najrôznejších trhoch po celej Európe a umožňuje tak ľuďom obchodovať ich vlastným spôsobom v ich vlastnom jazyku.

MasterCard prispieva k rozvoju globálneho obchodovania tým, že poskytuje životne dôležité ekonomické spojenie medzi finančnými inštitúciami, podnikmi, držiteľmi kariet a obchodníkmi na celom svete. Ako poskytovateľ licencií, spracovateľ a poradca, spoločnosť MasterCard rozvíja a uvádza na trh platobné riešenia. Spracováva každoročne viac než 18 miliárd platieb a poskytuje špičkové analytické a poradenské služby množstvu finančných inštitúcií a obchodníkom. Prostredníctvom svojho portfólia značiek, medzi ktoré patrí MasterCard®, Maestro® a Cirrus®, slúži MasterCard Worldwide spotrebiteľom a podnikom vo viac než 210 krajinách.

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zverejňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.