Pondelok 16. septembra. Meniny má Ľudmila

Mladí ľudia diskutovali na tému osobného šťastia a úspechu

Mladí ľudia na univerzitách v Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach a Bratislave majú možnosť diskutovať na tému „Akú máme budúcnosť“.

Na zatiaľ dvoch uskutočnených eventoch diskutovali takmer dve stovky mladých ľudí s osobnosťami, ktoré už v živote niečo dosiahli. A to v rôznych oblastiach – od podnikania, cez šport a umenie až po vedu a výskum. Podujatie organizuje spoločnosť OVB Allfinanz Slovensko.

Hovorilo sa napríklad o tom, čo je to úspech, ako ho dosiahnuť a popritom zvládnuť aj situácie, keď sa človeku nedarí. Ako definovali úspech úspešní ľudia? „Úspech je robiť to, čo vás baví a nedbať neprajné hlasy okolia,“ povedal pretekár Maťo Homola.

Pre Tibora Boťánka z MetLife sa úspech rovná slobode. „V mladom veku máte veľa slobody, avšak nízky výkon. Neskôr pracujete naplno s top výkonom, ale s nulovou slobodu. A až keď ste skutočne úspešní, dokážete mať vysoký výkon aj časovú slobodu. Úspech je tiež pochopiť, čo je dôležité a čo nie, aby ste nenarážali v živote.“

Účastníci porovnávali život k autobusu, ktorý dnes síce „šoféruje“ generácia starších, ale už čoskoro prevezmú volant do svojich rúk práve mladí ľudia, generácie Y a Z.

Podľa Petra Líma, ktorý vytvoril najväčší ekologický festival svojho druhu na svete – Ekotopfilm, je pre úspech kľúčová bojovnosť a zápal. „Nás, Husákových detí bolo veľa, a preto sme boli prirodzene súťaživí. Mnoho vecí v porovnaní s dneškom sme nemali, ale o to väčšie boli naše sny.“

Podľa úspešného herca Lukáša Latináka je pre úspech dôležitá zvedavosť. „A ešte tá typicky slovenská závisť a neprajnosť typu – ty na to nemáš…. To nás vie just naštartovať. Mňa rovnako dopredu posúvali sťažené podmienky, pretože o to viac som sa snažil posunúť dopredu. Zásadnou je tiež súdržnosť. Predstavte si, že so svojimi spolužiakmi z vysokej školy hrávame už 20 rokov naše školské predstavenie Na koho to slovo padne. Naša partia bola spolu deň a noc a stali sme sa nerozlučnými. Kolektív ľudí je niečo, čo vás vždy posunie dopredu.“

S rastúcou motiváciou pri horších podmienkach súhlasil aj hyperinformatik Radovan Brečka, ktorý navyše dodal: „K tomu treba pridať pozitívne myslenie. Je to riešenie doslova na všetko.“

Pre Miroslava Suchého, ktorý pôsobil v automobilkách BMW  a Porsche a úspešne rozbehol dôchodkovú správcovskú spoločnosť Allianz – Slovenská DSS, je podstatné veriť sám sebe, že na to máte. „Ale popri tvrdohlavosti musíte byť aj flexibilní, schopní prijímať cudzie názory. A najmä, nikto nevie byť najlepší vo všetkých sférach života. Musíte sa vedieť spoľahnúť na tím okolo vás. Iba tak môžete dosiahnuť úspech.“

Bohušov Švihrovi z OVB je smutno zo školstva, ktoré vychováva prikazovacími a rozkazovacími vetami a degeneruje tým osobnosť. A potom musia firmy investovať mnoho úsilia, aby potlačenú tvorivosť znovu prebudili. „Ja svojim ľuďom hovorím, že kľúčové je držať sa pozitívnych hodnôt. Je to zaručená cesta k úspechu, ovocie práce vtedy vždy príde. A, čo je neraz ťažké, byť schopný prijímať rady v akejkoľvek fáze svojho života.“

T. Boťánek z Metlife hovorí, že v živote neexistuje nič také ako stabilita či bezpečie. „V živote sa všetko stále mení, ak vsadíte na istotu, skôr či neskôr narazíte. Najlepšie je na zmenu nenadávať, ale riadiť ju. A učiť sa potlačiť svoje ego, keď vám hovorí, že nejaká práca je pod vašu úroveň. Ak to dokážete, získate skutočné sebavedomie.“

Ako vyzerá budúcnosť Slovenska?

Všetci prítomní sa zhodli, že skvelo. „Máme to šťastie patriť medzi najšťastnejšie dve percentá planéty, ktoré nemusia bojovať o pitnú vodu či holé prežitie,“ hovorí P. Lím.

Podľa L. Latináka  sloboda nie je v tom, že si robím čo chcem, ale že hľadám veci, čo môžem robiť a mám slobodu, ktorá mi to dovolí. Podľa Brečku je princíp generácie Y – nemusíme nič, môžeme všetko – zárukou, že náš čaká dobrá budúcnosť. „Len musíte ostať sami sebou,“ odkazuje mladým ľuďom. S tým súhlasil aj pretekár M. Homola s tým, že „každý z nás tvorí budúcnosť a ak sa nastavíme pozitívne, budúcnosť sa nemôže nepodariť.“

Máme podmienky na to, aby naša budúcnosť bola skvelá

B. Švihra sa nebojí o budúcnosť finančníctva. „Schopnosť získať majetok bude podmienená schopnosťou narábať s peniazmi, preto je budúcnosť nášho sektora pozitívna.“

A paradoxne v dobe sociálnych sietí budú ľudia stále viac potrebovať s niekým sa porozprávať. „Túžime mať vzťah, s niekým sa stretnúť, s kým zrealizujete svoje plány.Videl som mnoho krajín. My na Slovensku máme šancu skombinovať to najlepšie z východu aj západu,“ hovorí.