Sobota 16. decembra. Meniny má Albína

Štatistika platobných kariet za 2. kvartál 2009

Banky 31.07.2009 | 11:07 0 Komentárov

Klienti bánk v druhom štvrťroku 2009 uskutočnili na platobných termináloch (POS) viac transakcií, avšak priemerná hodnota jednej transakcie sa mierne znížila.

Od apríla do júna 2009 klienti bánk uskutočnili prostredníctvom platobných terminálov viac ako 20 mil. transakcií, čo predstavuje medzikvartálny nárast o 10,32 % a medziročný o takmer tretinu. Aj napriek tomuto vzostupu celkový objem týchto operácií oproti prvým trom mesiacom tohto roka prakticky stagnoval (pokles o 0,26 %). V medziročnom porovnaní však vzrástol o 9,32 %.

Priemerná výška jednej transakcie uskutočnenej prostredníctvom terminálov sa tak pohybovala na úrovni 36, 33 EUR a oproti prvým trom mesiacom roka 2009 klesla o takmer 4 eura. Pred rokom klienti pri jednej transakcii v priemere uhradili 43,76 EUR. Celkový počet platobných terminálov sa zvýšil o 140 na takmer 35 000.

položka jún 08 marec 09 jún 09
Počet POS 28 436 34 841 34 981
Počet transakcií na POS 15 673 429 18 715 234 20 646 016
Objem transakcií na POS (v EUR) 685 913 528 751 958 672 750 009 785
Priemerná suma transakcie na POS (v EUR) 43,76 40,18 36,33

K 30 . júnu bolo na Slovensku vydaných 5 392 mil. platobných kariet, z čoho takmer 75 % boli karty debetné. Počet kariet medziročne vzrástol o viac ako 6 %. Rovnako v sledovanom období stúpal počet aj celkový objem transakcií.

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zvereňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.