Sobota 23. septembra. Meniny má Zdenka

TS: Budú Česi nasledovať Slovákov?

-Tlačová správa- V Českej republike sa 20. marca konala tlačová konferencia spoločnosti Fincentrum, ktorá sa zaoberala povinnou oznamovacou lehotou pred koncom fixácie hypoték. České Fincentrum si zobralo za vzor slovenskú legislatívu, kde je táto povinnosť pre bankové domy stanovená zákonom a podalo oficiálnu žiadosť o zavedenie podobnej regulácie legislatívnemu odboru Ministerstva financií ČR.

Novelizácia zákona o bankách na Slovensku s účinnosťou od 1.1.2012 zavádza povinnosť pre bankové domy informovať spotrebiteľov o blížiacom sa konci fixácie a zoznámiť ich s návrhom na nové úrokové sadzby minimálne dva mesiace vopred. „Toto hodnotíme ako veľmi dobrý krok smerom k spotrebiteľom. Naši klienti na to reagujú pozitívnymi ohlasmi. Sme vzorom pre Českú republiku a veríme, že takýto krok je vhodný aj pre českú legislatívu,“ hovorí Milan Repka, predseda predstavenstva a riaditeľ Fincentra na Slovensku.

V rámci českej legislatívy žiadna informačná povinnosť bohužiaľ stanovená nie je a všetko podlieha iba zmluvnému dojednaniu medzi konkrétnou bankou a spotrebiteľom. Spotrebitelia tak v mnohých prípadoch získavajú informácie o konci fixácie úrokovej sadzby a o nových podmienkach úverov na ďalšie obdobie neskoro.

Nízka miera využitia možnosti refinancovať hypotekárny úver na konci obdobia fixácie je v Českej republike daná predovšetkým nedostatkom času pre jednanie s inými bankami. Medzi jednotlivými bankami sú pritom v tomto ohľade významné rozdiely“, dodáva Milan Repka.

Dôležitú úlohu zohráva analytické oddelenie Fincentra, ktoré svojimi postrehmi a skúsenosťami pomáha k zlepšeniu života nielen Slovákov, ale aj Čechov. Na ich podnet sa české Fincentrum rozhodlo podať návrh na úpravu českej legislatívy v oblasti hypotekárnych úverov a posilniť tak postavenie spotrebiteľa. Zlepšenie možnosti refinancovať úver na bývanie by malo prispieť k zníženiu dlhovej záťaže spotrebiteľov a k obmedzeniu nemiestnym poplatkov za predčasné splatenie úveru.

Žiadosť o zváženie možnosti zavedenia podobnej regulácie odovzdalo Fincentrum v pondelok 19.3.2012 legislatívnemu odboru Ministerstva financií ČR.

Doplňujúce informácie:

Nové zmeny účinnosť 1.1.2012 (v poslednej schválenej novele zákona o bankách podľa MF SR):

• Zmeny sa budú týkať nielen hypotekárnych úverov, ale aj iných úverov zaručených nehnuteľnosťou určených na obstaranie alebo rekonštrukciu bývania. (nie „amerických“ hypoték, spotrebiteľských a stavebných úverov)
  • Banka bude musieť oznamovať úrokovú sadzbu pri poskytnutí úveru aj pri refixácii sadzby v štruktúre: základná úroková sadzby banky (zverejňuje sa na web stránke banky) + hrubá marža klienta (vyjadruje maržu banky a rizikovú prirážku klienta);
  • Pri refixácii sa musí úroková sadzba oznámiť minimálne 2 mesiace vopred a v požadovanej štruktúre;
  • Klient pri refixácii transparentne uvidí, či sa mu mení sadzba z dôvodu pohybu trhových sadzieb, alebo či si banka na jeho konkrétnom úvere znížila/zvýšila maržu;

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zverejňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah. Zverejnením tlačovej správy Investujeme.sk nepotvrdzuje pravdivosť obsahu.