Pondelok 11. decembra. Meniny má Hilda

Úverovanie sa opäť rozbehlo, najväčší záujem je o spotrebné úvery

Banky 26.03.2009 | 13:58 0 Komentárov

Slovenská sporiteľňa zaznamenáva v posledných týždňoch výrazné oživenie trhu s úvermi pre obyvateľov. Objem aj počet úverov sa medzimesačne zdvojnásobil. Počet schválených spotrebných úverov stúpol vo februári na takmer 5 800, pri úveroch na bývanie to bolo vyše 850. Od začiatku apríla prichádza banka s novinkami v oblasti úverov – budú sa týkať úrokových sadzieb, ale aj poistenia k úveru, vyplatenia úveru z inej banky či bezúčelového úveru zabezpečeného finančnými prostriedkami.

Zmeny v úrokových sadzbách

Pri úveroch zabezpečených nehnuteľnosťou Slovenská sporiteľňa od 1. apríla zníži sadzbu pri 5-ročnej fixácii sadzbu o 0,30 %, najnižšia sadzba bude na úrovni 5,40 %; pri 1-ročnej fixácii dochádza k zvýšeniu o 0,20 %, najnižšia sadzba teda bude 5,10 %. Výhodou pre klientov je, že v slovenskej sporiteľni ako jedinej na trhu majú možnosť zmeniť typ úrokovej sadzby aj počas obdobia fixácie.

Novinky v oblasti poistenia k úveru

Banka ponúkne klientom možnosť poistiť ktoréhokoľvek z dlžníkov, prípadne dvoch dlžníkov súčasne, čo znižuje výšku poistného. Poistenie je súčasťou  úverovej zmluvy,. Banka zároveň prichádza s novinkami v oblasti komplexného poradenstva v oblasti bankových služieb a produktov, ktoré pomôžu klientom s prípadnými problémami so splácaním úverov.

„Hoci je miera nesplácania úverov stále veľmi nízka, sme pripravení riešiť problémy našich klientov. Dôležitý je aktívny prístup klienta a včasné informovanie banky o zmene jeho finančnej situácie,“ uviedla Michaela Trojčáková, vedúca odboru financovania.

Nový spôsob ručenia pri úvere – peniaze uložené v banke

Od 1. apríla zavádzame Bezúčelový úver zabezpečený finančnými prostriedkami, ktorý je určený pre klientov s depozitami v Slovenskej sporiteľni. Bez dokladovania príjmu a bez spracovateľského poplatku môže záujemca získať úver až do výšky 100 % prostriedkov uložených v banke. Ručiť môže aj vkladmi vo vlastníctve tretej osoby. Stopercentná akceptovateľnosť vkladu poskytnutého ako zabezpečenie úveru je najvyššou na slovenskom bankovom trhu.

Úver zabezpečený rýchlou zárukou SZRB už v ponuke

Slúži na zabezpečenie úverov pre klientov, u ktorých došlo vplyvom aktuálnej finančnej krízy
k zhoršeniu finančnej situácie (strata odberateľa, finančné problémy obchodných partnerov – výpadok v cash flow) alebo pre tých, ktorí majú akceptovateľnú finančnú situáciu, ale nemajú dostatočné zabezpečenie. Slovenská sporiteľňa odštartovala poskytovanie úverov so zárukou SZRB a zatiaľ  eviduje 4 žiadosti v objeme 894 500 Eur. V priebehu apríla 2009 dôjde k navýšeniu maximálnej výšky úveru z 340 000, Eur na 1 mil. Eur.

Viac informácii nájdete na www.slsp.sk.